Concluzia a fost făcută de oamenii de știință de la universitățile din Georgia și California de Sud (SUA). Cercetările lor au fost publicate pe portalul ScienceDaily. Experții au efectuat o serie de experimente pe șobolani și au aflat că rozătoarele care consumau apă cu zahăr la o vârstă fragedă s-au confruntat mai des cu probleme de memorie.

De asemenea, din cauza abundenței de băuturi dulci, la animale s-a schimbat compoziția bacteriilor intestinale, iar acest lucru, la rândul său, a afectat negativ funcționarea creierului.

După cum s-a menționat, în viitor, oamenii de știință speră să determine dacă daunele provocate organismului prin creșterea consumului de zahăr la începutul vieții pot fi compensate printr-un stil de viață sănătos.

Pe lângă asta, băuturile dulci consumate zilnic în cantități considerabile pot duce la:

  • Creștere în greutate excesivă: băuturile dulci furnizează multa energie (Kilojouli) și, consumate regulat, în cantități mari, predispun copiii la îngrășare severă.
     
  • Carii dentare: aici sunt vizați copiii care consumă des sucuri de fructe, nectaruri și băuturi răcoritoare. În cazul copiilor mici, problemele apar când se folosește biberonul pentru a-i liniști să adoarmă, pentru masa din timpul nopții sau gustările de peste zi. Dacă biberonul conține orice altă băutură în afară de apă, chiar și lapte sau suc de fructe proaspăt stors, zahărul din lichid se menține la suprafața dinților și gingiilor pentru o vreme. Aici intervine debutul cariilor, chiar și înaintea erupției dentare. Evită folosirea biberonului ca mijloc de liniștire sau adormire a copilului și încurajează-l pe cel mic să înceapă a folosi cănuța încă de la vârsta de 6 luni.
     
  • Scăderea sau pierderea apetitului, ronțăiala permanentă: energia conținută de băuturile dulci îi va satura oarecum pe copii, aceștia pierzându-și interesul pentru mâncare. Limitandu-i aportul de sucuri îl vei ajuta și încuraja să i se facă foame și să mănânce mai bine. Băuturile dulci nu au proteine, grăsimi, fier și calciu necesare dezvoltării armonioase a copilului. Consumate prea des, băuturile dulci limitează aportul nutrienților în alimentația piticului. Problemele precum anemia și deficienta de fier pot apărea la copiii mici care inlocuiesc masa solidă sau laptele de sân sau formula cu sucurile de fructe.
     
  • Diaree și scaune moi: copiii mici pot avea probleme să digere zaharurile complexe din băuturile dulci, ceea ce poate duce la scaune moi sau chiar diaree. Va fi afectată și creșterea lor, în cazul în care nutrienții sunt mereu eliminați prin scaune. Situația se va îmbunătăți imediat ce copilul renunță la consumul de sucuri îndulcite.