Apa este, în mod cert, cea mai sănătoasă băutură pe care o poate bea un copil. Pe de altă parte, sucurile sunt cele mai dăunătoare, dar și preferatele micuților. Hidratarea este esențială pentru copii, așa cum este și pentru adulți. Vestea proastă este că cei mici preferă băuturile foarte dulci, care conțin zahăr, în defavoarea apei. Există o serie de trucuri pe care părinții le pot folosi pentru a se asigura că cel mic se hidratează, fără însă să consume băuturi nesănătoase.
Ce băuturi sănătoase poți prepara pentru copii
Apă infuzată – îți poți determina copilul să bea mai multă apă, folosind fructe, legume și diverse ierburi pentru a modifica aroma. De pildă, poți prepara apa infuzată cu fructe de pădure, cu felii de citrice, dar și cu mentă. Mai mult decât atât, pe timpul verii, poți folosi cuburi de gheață fructate. Umple dispozitivul pentru cuburi de gheață cu apă și pune în fiecare compartiment câte un fruct mic precum zmeură, mure sau o jumătate de căpșună. Bagă apoi la congelator formele de gheață și când le vei scoate vei observa că fiecare cub are în mijloc un fruct colorat. Copilul va fi fascinat de acestea și va fi mai încântat să bea apă.
Băutură sănătoasă cu apă de cocos – amestecă 3 căni de apă de cocos cu 1 cană de apă plată, ½ cană de zeamă de lime și 2 lingurițe de miere. Pune băutura obținută într-o sticlă cool, colorată și cu pai, și ofer-o celui mic. Apa de cocos este o sursă excelentă de vitamina C, riboflavină, dar și calciu. Zeama de lămâie are și ea proprietăți curative, iar mierea va îndulci gustul băuturii, făcând-o astfel să fie pe placul copilului.
Apă de cocos cu căpșune – pune în blender 3 căni de apă de cocos, 1 cană de căpșune spălate și scurse bine, 1 cană de apă plată, 1 cană de cuburi de gheață și 2 linguri de miere. Poți completa și cu un praf de sare. Pornește blenderul și oprește-l când cuburile de gheață sunt mărunțite. Servește copilului un pahar din aceasta băutură, adăugând un pai colorat. Nutrienții din apa de cocos, dar și cei din căpșune fac din acest amestec unul foarte sănătos pentru cei mici.
Suc de morcov, pară și portocală – pune în blender 1 morcov tăiat rondele, 1 pară tăiată cuburi, 1 portocală mărunțită, 1 linguriță de miere și câteva frunze de mentă. Transformă această băutură într-un suc gustos și sănătos. Mare atenție însă, nu exagera cu cantitățile, pentru că are un aport caloric destul de mare. Un pahar de suc pe zi este suficient, chiar dacă vorbim despre un suc 100% natural. Morcovul este bogat în antioxidanți, iar perele și portocalele sunt surse excelente de nutriențișsi vitamine.
Ceai de mușețel – prepară o infuzie de mușețel, pe care o poți îndulci cu puțină miere. Oferă ceaiul celui mic atât cald, cât și rece, cu câteva cuburi de gheață în el. Acest ceai nu numai că are o aromă plăcută, însă are și o mulțime de beneficii pentru sănătate, începând de la calmarea problemelor digestive și până la relaxarea întregului corp. Dacă cel mic suferă de insomnii, îi poți oferi un ceai de mușețel călduț seara, la culcare.
Ce băuturi nesănătoase trebuie să eviți să îi dai copilului
Băuturi carbogazoase îndulcite – un suc carbogazos dulce poate avea până la 40 de grame de zahăr, adică aproape 10 lingurițe. Zahărul are efecte devastatoare asupra organismului, atât timp cât este consumat în exces.
Sucuri naturale – sucurile din comerț vândute sub denumirea de „naturale” conțin cantități mari de zahăr, dar și conservanți. Așadar, acestea trebuie evitate. Dacă vrei să oferi celui mic un suc natural preparat în casă, limitează porția la cel mult 120 ml, pentru copilul de până în 6 ani, și la cel mult 250 ml, pentru copilul de 7-18 ani.
Băuturi care conțin cofeină – sucurile și băuturile energizante care conțin cofeină sunt foarte dăunătoare pentru copii și trebuie evitate.