Bâlbâiala, numită și balbism, este o tulburare de vorbire în care fluența nu este normală. Această tulburare este caracterizată de repetiția și prelungirea involuntară a unor cuvinte sau sunete, pauze sau unele blocaje involuntare. Gradul de balbism diferă de la persoană la persoană, la unii fiind ușor de mascat, pe când la alții pot împiedica aproape în totalitate vorbirea.

Specialiștii consideră că bâlbâiala la copii nu este un motiv de îngrijorare pentru părinți. Frecvent apare la copiii cu vârsta între 2 și 6 ani, atunci când aceștia sunt în plin proces de dezvoltare a limbajului. Bâlbâiala este de regulă temporară, ținând între 2 luni și 5 ani, existând doar un procent din persoane care rămân cu această tulburare de vorbire și la maturitate.

Odată ce ați identificat balbismul, este foarte important să consultați un specialist pentru a determina cauzele apariției și totodată, să identificați tratamentul cel mai potrivit.

Există o serie de cauze, începând de la moștenirea genetică, tulburările neurologice care apar din cauza problemelor de semnalizare între creier și nervi sau musculatură, și încheind cu probleme emoționale cum ar fi teama de a vorbi la telefon, de a cunoaște persoane noi etc.

Logopedia este știința care se ocupă cu educarea vorbirii. În acest sens, are un rol deosebit în prevenirea balbismului de dezvoltare sau în stoparea acestuia pentru a nu deveni o problemă pe viață. De aceea, este recomandat un consult pentru copiii care se bâlbâie mai mult de 6 luni.

Mai apoi, părinții urmează câteva indicații pentru a-și ajuta copiii să depășească această dificultate verbală.

Iată câteva sugestii oferite de medicii specialiști:

  • Exersează respirația toracică cu copilul tău. Respirația incorectă afectează direct vorbirea, fapt pentru care aceste exerciții vor fi de mare folos. Exercițiile pot fi făcute în joacă, pentru a stimula mai mult copilul să se implice activ. Aceste exerciții pot fi făcute în orice context, fie că acesta se joacă, se plimbă cu bicicleta sau chiar atunci când stă în scaunul auto;
     
  • Oferă un mediu relaxant copilului pentru a vorbi, pentru a se exprima;
     
  • Atunci când vorbești cu el, fă-o clar și relaxat;
     
  • Evită să critici, să pedepsești sau să corectezi felul în care acesta vorbește;
     
  • Încurajează copilul să ia o pauză în timpul vorbirii ori de câte ori are nevoie;
     
  • Nu obliga copilul să vorbească cu alte persoane dacă acesta nu vrea. Bâlbâiala provine și din anxietate și de aceea este bine să-i lași copilului tău timpul necesar pentru a se deschide și față de alte persoane;
     
  • Realizează exerciții de pronunție cu el: despărțiți în silabe diferite cuvinte, alungând vocalele.
     
  • Vorbește deschis cu copilul despre balbism, dacă acesta deschide subiectul.

Cu răbdare, calm și puțină implicare vei vedea că orice provocare poate fi depășită. Fii alături de copilul tău, susține-l și acordă-i atenția de care are nevoie!