Când vobim despre prima masă a bebelușului, aromele delicate sunt ideale, cel puțin până când cel mic se acomodează cu mâncarea solidă și primește cu bine masa de legume.

Papilele gustative ale copiilor sunt încă în curs de dezvoltare la vârsta de 6 luni, când începe diversificarea, iar gustul unui aliment poate fi resimțit de ei mai puternic decât este perceput de un copil mai mare sau de un adult.

Plante aromatice sau picante?

Este o diferență între plantele aromatice și cele picante. Dacă plantele aromatice precum mărarul, pătrunjelul, busuiocul sau maghiranul pot fi introduse imediat după ce copilul primește o masă solidă, cu cele picante este bine să mai așteptăm, dar nu foarte mult. Plantele aromatice sunt cele care dau un plus de savoare mâncărurilor, fără a genera o senzație de arsură, cum se întâmplă în cazul alimentelor picante, precum ardeiul iute sau piperul.

Acestea din urmă implică o senzație de arsură care nu ține doar de papilele gustative. În limbă și în intestine există receptori de durere care sunt stimulați de capsaicină (substanța care oferă gustul picant ardeilor iuți), iar copiii pot resimți acea senzație mai puternic decât un adult. Acest lucru nu dăunează, mai puțin celor care suferă de afecțiuni ale sistemului digestiv, precum sindromul colonului iritabil sau boala de reflux gastroesofagian.

Când și cum se introduc alimentele picante în dieta bebelușului?

În general, domeniul nutriției este unul intens dezbătut, iar cel al diversificării și alimentației copilului cu atât mai mult. Unii experți recomandă introducerea plantelor aromatice de la 6 luni, alții de la 7-8. Din experiență, mamele învață că bebelușul este cel care dă tonul și dictează direcția în care dorește să purceadă în diversificare.

Deși cei mai mulți bebeluși primesc cu bine mâncărurile fade, formate din legume fierte sau coapte și nimic mai mult, alții pot „cere” un preparat ceva mai savuros, asezonat cu mirodenii care nu au un gust foarte puternic, totuși.

Dacă bebelușul nu are vreo problemă digestivă, se pot introduce treptat plantele aromatice, se va respecta regula celor 4 zile și se vor urmări întotdeauna reacțiile copilului pentru a identifica eventuale alergii sau intoleranțe. Sarea este scoasă din discuție, până la vârsta de 1 an, iar motivele sunt multiple și le poți citi mai jos.

În ce privește mâncarea picantă, nu există recomandări clare pentru vârsta la care se pot introduce. În țări din Asia sau America Latină, unde mâncarea tradițională este prin definiție picantă, copiii primesc cu bine alimente aromatice, chiar picante, încă de la începutul diversificării. Asta pentru că preferințele culinare ale copilului sunt deja creionate din timpul sarcinii. Aromele din farfuria mamei în timpul sarcinii sunt transmise fătului prin lichidul amniotic, prin urmare, preferințele copilului sunt deja formate în concordanță cu aromele specifice culturii din care face parte. După naștere, copilul va experimenta aceleași arome prin intermediul laptelui primit de la mamă, care își schimbă gustul în funcție de alimentația acesteia.

Conform unui studiu publicat în revista „Pediatrics” expunerea la un anumit gust în perioada prenatală și pe parcursul alăptării influențează pozitiv nivelul de acceptare al alimentelor solide odată cu începerea diversificării.

Recomandarea este să oferiți mâncare picantă celor mici după vârsta de 1 an, treptat și cu precauție, începând cu cantități mici și alimente cu o iuțeală redusă și urmărind cu atenție reacțiile copilului.

Țineți cont de modul în care acesta reacționează la mâncărurile noi, în general. Dacă are un istoric de sensibilitate crescută la alimente noi, amânați introducerea mâncărurilor picante. Copiii ai căror mame mănâncă picant în mod regulat pot încerca aceste tipuri de alimente mai devreme, în jurul vârstei de 10 luni. Întotdeauna respectați regula celor 4 zile și consultați medicul specialist la introducerea unui aliment nou.

Nu folosi sare când prepari mâncarea bebelușului

Bebelușii nu ar trebui să consume sare, pentru că aceasta nu este benefică pentru rinichii lor în dezvoltare. Așadar, nu adăuga sare în alimentele bebelușului sau în apa în care le gătești și nu folosi cuburi de supă din comerț sau sosuri, deoarece acestea sunt de multe ori surse prea bogate în sare.

Nu uita această regulă când gătești pentru familia ta, dacă ai de gând să îi dai și bebelușului tău din aceeași mâncare din care veți mânca toți.

Evită alimentele sărate: bacon, cârnați, chips-uri din cartofi cu adaos de sare, biscuiți sărați, mâncăruri semi-preparate, mâncăruri pe care le comanzi la pachet.