Cel mic s-a trezit cam trist și fără dispoziție de dimineață și nu știi cum să-l convingi să se îmbrace ca să ieșiți la o plimbare sau să mergeți împreună la un eveniment important? Situația este una des întâlnită, iar primul sfat pe care ar trebui să-l iei în considerare este să nu te panichezi și în niciun caz să nu devii autoritară. Ia-o mai moale și ține cont de trucurile de mai jos care sigur vor funcționa!

Acest fenomen este mai bine observat în jurul vârstei de 9-10 luni, când mulți dintre bebeluși încearcă să se ridice în picioare. Iar dacă în jurul vârstei de 1 an reușești încă să-i mai distragi atenția, s-ar putea că pe la 2-3 ani să protesteze serios, să spună “nu!” de fiecare dată când încerci să-l îmbraci.

Prima regulă ar fi să nu te grăbești, să-i acorzi timp, pentru că una dintre cele mai des întâlnite “conflicte” apar atunci când părintele se grăbește. Exact atunci copilul se va împotrivi cel mai mult.

Folosește tot felul de tehnici de distragere a atenției. Când îi tragi tricoul peste cap întreabă-l unde este capul? ”Hei, uite-l, e aici!”, vorbește-i, explică-i, cântă-i, încurajează-l și pe el să cânte. Joacă-te cu o jucărie de pluș în timp ce începi să-l îmbraci “Așa, Martinică, tu ești îmbrăcat, hai să-l îmbracăm și pe…” etc.

Oferă-i opțiuni: “Ne îmbracăm acum sau în 2 minute?”, “luăm rochița roz sau mov?”, etc.

Fii blândă, dar fermă: ”Ok, acum trebuie să ne îmbrăcăm amândoi”.

Alege cu grijă “bătăliile” sau altfel spus, actioneză în funcție de care sunt prioritățile, de situație. Dacă vrea să iasă afară în frig fără palton, vei accepta o criză de furie, decât să-l lași să iasă îmbrăcat subțire. Totuși, dacă îmbracă paltonul, dar refuză să-și pună mănușile, s-ar putea să fie mai simplu să accepți asta. Ia mănușile la tine și, după câteva minute, când îi va fi frig la mâini, întreabă-l dacă vrea acum să-și pună mănușile. Dacă e vară, s-a îmbrăcat, dar nu vrea să-și pună pălărioara, lasă-l să vadă afară cât de cald este și poate că îl deranjează când este prea mult soare.