Începând cu vârsta de cinci ani un copil este capabil să-și facă ordine în propria cameră. Totuși, responsabilitatea părinților este să îi învețe pe copii să îndeplinească această sarcină cu regularitate, chiar dacă cei mici nu prea au chef și nici dorință. Să știi că în niciun caz nu este o misiune imposibilă pentru că există câteva metode simple prin care îl poți convinge pe cel mic să fie mai responsabil.
Convinge-l prin puterea exemplului
Cea mai convenabilă metodă de a-l obișnui pe cel mic să-și facă ordine în cameră constă în puterea exemplului personal. Copiii învață din ceea ce fac părinții zi de zi și copiază comportamentul lor. Dacă îți strângi lucrurile și faci ordine prin casă, atunci și cel mic îți va prelua exemplul. Învață să te ocupi de activitățile casnice atunci când copilul este prezent și explică-i care este importanța unei camere curate și bine organizate. Totodată, obișnuiește copilul să fie ordonat încă de la vârste fragede și nu strânge mereu lucrurile după el, considerând că e prea mic să deprindă anumite obiceiuri. Dacă cel mic își strânge lucrurile în fiecare zi, ordinea poate să devină o obișnuință.
Amenajează-i camera într-un mod inedit
Pentru că celui mic să-i facă plăcere să aibă o cameră ordonată, amenajează încăperea în culori vesele și nu uita de includerea jucăriilor preferate! Confortul este ușor de obținut în camera unui copil atâta timp cât ții cont și de necesitățile și dorințele lui și nu doar de ceea ce spun specialiștii în amenajări interioare. Optează pentru spații de depozitare, utile pentru o cameră în care vrei să fie ordine și pentru coșuri și sertare colorate, care să-l atragă pe micuțul tău.
Încearcă metode distractive de a face curat
Trebuie să știi că niciun copil nu va face curat în cameră din proprie inițiativă sau când părinții îi atrag atenția constant. De aceea, poți încerca să transformi curățenia într-o activitate cât mai distractivă pentru cei mici. Mai mult, alege să inițiezi concursuri care să-ți stimuleze copilul: cine strânge cele mai multe hăinuțe poate să primească un premiu sau o steluță de merit! O muzică antrenantă ajută întotdeauna la perceperea curățeniei ca pe o joacă și nu ca pe o sarcină dificilă. Înainte de a vă apuca de curățenie, explică-i celui mic unde trebuie așezate jucăriile și în ce coșuri colorate trebuie să pună la loc cărțile, astfel încât să aibă clar în minte ce are de făcut.
Oferă-i o motivație de a-și face ordine în cameră
Dacă cei mici învață să fie receptivi la curățenia prin joacă, trebuie să găsești și o metodă prin care aceștia să fie ordonați până când activitățile casnice vor deveni o rutină. Ca să aibă o motivație clară, copiilor le pot fi oferite o steluță sau o bulină de fiecare dată când duc curățenia la bun sfârșit. Adună aceste mici premii într-un colț al camerei și spune-i celui mic că va primi o jucărie sau un gadget nou de îndată ce va strânge 8 sau 10 steluțe. În acest fel, copilul va fi mult mai interesat să-și facă ordine în cameră, se va obișnui cu activitatea și o va considera normală, după o vreme.
Renunță la pedepse și la țipat
Educația prin joc este indicată, atunci când vrei să-ți obișnuiești copilul cu treburile casnice. Chiar dacă simți că îți pierzi răbdarea în unele momente, trebuie să renunți la pedepse și la țipat, deoarece nu vor aduce niciun beneficiu. Chiar dacă cei mici vor reacționa, se vor simți obligați și amenințați să facă curat, fapt ce îi poate afecta pe măsură ce înaintează în vârstă. Încearcă să le vorbești calm celor mici și să le explici cât de importantă este curățenia pentru a pune în aplicare tot ceea ce i-ai învățat.
Copiii pot fi fericiți că îi implici în treburile casnice, atâta timp cât ai răbdare și folosești metode utile de a-i convinge. Astfel, vei contribui la dezvoltarea armonioasă a celor mici și la independența adulților de mâine.