Olita este o etapă sigură în evoluția unui copil, iar cele mai multe dintre mămici se întreabă când este pregătit copilul să folosească olița? Cum reușim să îl învățăm să facă la oliță și să renunțe la scutece, ori ce să facem dacă bebelușul refuză constant să se așeze pe ea. Sunt câteva semne că un copil este pregătit să facă la oliță, iar în acest articol vom discuta despre ele.

Olița: când să o arătăm copilului?

Parca ieri ați născut bebelușul și deja astăzi te gândești cum ar fi să renunțe la scutece? Timpul zboară și iată că ai ajuns și în această etapă plină de provocări în îngrijirea copilului. Desigur, pentru unii bebeluși, renunțarea la scutece pare floare la ureche, pentru alții, pur și simplu nu prezintă interes, ba chiar provoacă o serie de frustrări.

Dacă te întrebi când este vârsta perfectă să începi „învățarea” bebelușului să folosească olița, trebuie să știi că cei mai mulți copii sunt pregătiți fizic și cognitiv în perioada de vârstă de 18-24 de luni. Desigur că sunt situații când copiii nu vor să renunțe la scutec nici la 3 ani, forțându-se chiar să nu elimine scaunul dacă nu poartă scutec, iar complicațiile medicale ni le putem imagina.

Pentru a observa dacă bebelușul este pregătit pentru oliță, iată mai jos o listă de semne care te ajută să îți dai seama cât de aproape ești de începutul acestei perioade. Cu cât bebelușul descoperă mai devreme olița, cu atât se obișnuiește cu ea ca obiect, dar nu înseamnă că va învăța mai repede să o folosească, mai ales dacă nu are încă abilitățile fizice și cognitive.

Ce este important de știut? Faptul că înainte de 12 luni, copiii nu își pot controla mișcările vezicii urinare sau ale intestinului, de aceea pretenția ca cei mici să nu facă în scutec este nerealistă în primul an de viață. Cu siguranță vor fi și copii care observă că fac pipi și vor cere olița sau vor simți senzația specifică eliminării scaunului și își vor anunța mama. Dar acestea sunt situații mai rare, iar în cele mai multe cazuri copiii vor uda în continuare scutecul pe timpul nopții.

Pentru a învăța copilul să folosească olița, nu este nevoie de magie. Ci de încurajarea copilului spre independență, dar și oferirea unui exemplu matern sau patern. Copilul imită aproape tot comportamentul părinților săi, de aceea folosirea oliței poate să fie o imitare a folosirii toaletei de către tine. Și cum copiii deseori își urmează mamele atunci când acestea merg la baie, cu siguranță vei avea nenumărate ocazii de a-i arăta cum se utilizează vasul de toaletă.

Semne fizice că un copil este pregătit de oliță:

  • Își coordonează mișcările astfel încât să meargă foarte bine, ba chiar să alerge fără să cadă;
  • Urinează mai rar și în cantitate mai mare, decât des și puțin;
  • Poate să urce sau să coboare scările fără ajutorul tău;
  • Elimină scaunul cu o anumită frecvență care poate să fie ușor de intuit (ex: elimină scaunul în fiecare dimineață sau elimină scaunul dimineața și seara etc.);
  • Nu face pipi în timpul somnului, semn care indică faptul că mușchii vezicii urinare sunt suficient de maturi încât să rețină urina.

Semne comportamentale că cel mic vrea să folosească olița:

  • Poate să stea pe loc timp de 2-5 minute, doar la simpla ta cerință;
  • Poate să își ridice pantalonii sau să îi lase jos;
  • Are un disconfort atunci când scutecul este ud sau murdar;
  • Arată interesul legat de ce se întâmplă în baie (cum te așezi tu pe wc, unde se așază olița, cum se lasă capacul sau se ridică etc.);
  • Te anunță atunci când se pregătește să elimine scaunul, fie verbal sau prin comportament (se strânge de burtică, se lasă pe vine, se apleacă, se screme);
  • Își manifestă tot mai mult independența;
  • Nu are o problemă cu olița ca obiect și îi place să o exploreze, așezându-se chiar și în joacă;
  • Este într-o etapă de evoluție în care cooperează, nu una de negare sau contestare (ex: după doi ani, copiii încep să spună tot mai des „Nu”, de aceea este recomandat ca pregătirea pentru oliță să aibă loc înainte de această vârstă).

Semne cognitive că un copil are abilitatea să învețe să folosească olița:

  • Bebelușul înțelege semnalele fizice și îți poate spune când simte nevoia să facă pipi, ori are capacitatea de a se ține un pic înainte să meargă la oliță;
  • Înțelege instrucțiuni simple, cum ar fi să aducă olița, ori să meargă la oliță sau înspre baie;
  • Are capacitatea să pună înapoi o jucărie în locul de unde a luat-o;
  • Cunoaște însemnătatea cuvintelor care descriu că face pipi sau caca. (Este bine să utilizăm cuvinte cunoscute, mai ales pentru perioada în care copilul va merge la grădiniță și trebuie să comunice educatoarelor că are nevoie la baie. Anumite cuvinte precum „vrei să ieși la baie” în loc de „vrei să faci caca” nu sunt recomandate, fiindcă pot fi derutante).

În concluzie, copilul tău este pregătit pentru oliță atunci când are o mare parte din semnele prezentate mai sus, deci are capacitatea fizică și psihică de a înțelege ceea ce i se întâmplă și de a putea controla ceea ce face. O încercare de a învăța copilul să folosească olița atunci când nu este pregătit, nu va duce decât la frustrări din partea mamei și episoade traumatizante pentru copil.