Una din cele mai importante lecții pe care trebuie să le însușească o proaspătă mămică ține de atașarea corectă a bebelușului la sân. Dacă acest lucru este făcut incorect, ca rezultat apar ragadele sau rănile la sâni, care sunt niște fisuri ce se formează la nivelul mamelonului.
Principala măsură pentru tratarea rănilor la sâni este descoperirea și eliminarea problemelor care le-au cauzat. Dacă este o problemă de atașare sau de fren, dacă este vorba despre o mușcătură sau o perlă de lapte, cere sfatul unui medic sau al unui consultant de alăptare.
În timpul alăptării ai grijă să:
- Hrănești bebelușul mai întâi din sânul fără rani. Copiii au tendința de a suge mai blând când îi este oferit al doilea sân.
- Aplică gheață pe sânul cu răni înainte de alăptare.
- Experimentează mai multe poziții de alăptare până când o găsești pe cea mai confortabilă pentru tine și copilul tău.
- Dacă alăptarea continuă să fie dureroasă, este important să detensionezi sânul rănit, pentru a reduce riscul de mastită. Dacă este dureros și cu pompa de sân, extrage laptele manual.
După alăptare:
- Spală sânul rănit cu o soluție salină. Vei găsi mai jos rețeta și instrucțiunile necesare.
- După aplicarea soluției saline, clătește bine sânul. Poți aplica pe sânul rănit câteva picături de lapte mamar.
- Sunt eficace și cremele cu lanolină sau parafină.
- În cazul unor infecții bacteriene sau fungice, cere sfatul medicului care îți poate recomanda tratament antibacterian sau antifungic. Clătește bine sânul înainte de următoarea ședință de alăptare.
Între alăptări:
- Ține sănii cât mai mult la aer;
- Dacă e nevoie să porți sutien, schimbă tampoanele protectoare cât mai des;
- Dacă rana este produsă de o mușcătură, te va ajuta un cub de gheață. Stai 20 de minute cu gheață, apoi alte 20 de minute fără gheață. Repetă procedeul de câte ori este nevoie;
- Poți lua ibuprofen sau acetaminofen;
- Spală sânul pentru a curăța zona rănită, apoi clătește bine cu apă.
Cum prepari soluția salină?
Amestecă ½ linguriță de sare cu un pahar de apă călduță. Ai grijă ca soluția să fie de fiecare dată proaspătă, pentru a nu permite bacteriilor să se dezvolte. Scufundă sânul cu răni în bolul cu soluția salină călduță pentru un minut sau chiar mai mult. Ai grijă ca toate zonele rănite să fie acoperite cu soluție. NU sta cu această soluție mai mult de 5-10 minute întrucât poți întârzia vindecarea.
Usucă zona prin tamponare cu un prosop din hârtie. Dacă bebelușul are probleme cu gustul din cauza sării, poți clăti sânul înainte de alăptare.
Atenție! Cere imediat sfatul medicului dacă observi inflamarea și roșeața sânului, dacă faci febră sau dacă sunt semne evidente de infecție la sân.