Mămicile care alăptează au multe întrebări referitoare la lucrurile pe care le pot face, în timpul alăptării. Vezi mai jos cum sună cele mai frecvente întrebări ale mamelor care își care alăptează bebelușii.

Pot continua alăptarea dacă imi pun implanturi mamare (silicoane)?

Implanturile din silicon sunt considerate a fi compatibile cu alăptarea, însă operația în sine ar putea afecta alăptarea, pentru unele mămici.

Pot continua alăptarea dacă îmi vopsesc părul?

Nu există dovezi cum că vopseaua utilizată de o mamă care alăptează are vreun efect asupra bebelușului.

Pot continua alăptarea dacă mă epilez?

În general, produsele care sunt folosite pentru îndepărtarea părului și care se aplică pe piele nu ajung în laptele matern. Singura precauție pe care o poți lua în considerare este să-ți aplici produsul pe piele pentru a verifica dacă ești alergică sau nu la produsul respectiv.

De asemenea, nu există dovezi cum că epilarea cu laser ar putea afecta alăptarea sau bebelușul alăptat.

Pot continua alăptarea dacă fac scuba diving?

Nu exisă dovezi că scufundările afectează alăptarea. Totuși, se recomandă ca mama să bea multe lichide, deoarece scufundările produc deshidratare, iar deshidratarea poate reduce cantitatea de lapte.

Pot continua alăptarea dacă folosesc creme și loțiuni pentru piele?

Cremele și loțiunile pentru piele conțin, în general, alfa-hidroxi acizi care nu reprezintă o problemă pentru mamele care alăptează.

Pot continua alăptarea dacă mă bronzez?

Bronzarea este complet compatibilă cu alăptarea și nu va modifica laptele. Nu există nicio dovadă că bebelușul alăptat ar putea fi afectat dacă mămica se bronzează. Asigură-te că-ți protejezi sfârcurile de arsuri și reține că expunerea la ultraviolete îmbătrânește prematur pielea și crește riscul de cancer.

Pot continua alăptarea dacă îmi fac tatuaje?

Nu există dovezi că tatuajele afectează alăptarea. Nu ar trebui ca cerneala injectată să-i facă vreun rău mamei sau bebelușului alăptat. Dacă vrei să-ți faci un tatuaj, cea mai mare preocupare ar trebui să fie infecția cu HIV sau hepatită, așa că asigură-te că locul unde mergi are referințe bune și că este curat.