Pentru că foarte mulți părinți se sperie doar la auzul cuvântului ”sare” atunci când vine vorba de prepararea mâncării pentru bebeluși, pediatrul Crina Coliban a venit cu câteva explicații referitor la acest subiect destul de controversat. Potrivit ei, chiar dacă auzim peste tot că sarea ar dăuna copiilor și ar trebui să ne ferim de ea, lucrurile stau exact invers.
”Bebelușul are rinichii imatur dezvoltați, ei sunt unele dintre cele mai fragile organe. În prima parte a vieții, ei nu sunt capabili să proceseze cantități mari de sare. Prea multă sare din alte surse decât laptele matern, laptele praf, fructe sau legume, poate afecta pe viață rinichii și chiar și creierul copilului.
Cu toate astea, există, totuși, situații în care să adaugi sare este absolut permis. Cantitatea de sare pe care o punem noi, de obicei, în mâncăruri, atunci când gătim, variază între ¼ de linguriță și 1 linguriță la un vas de ciorbă, supă, mâncare de cartofi, de fasole, de orice gătești tu. Gândește-te cât de puțin va mânca bebelușul tău din toată cratița asta de mâncare și o să înțelegi că riscul să îi dai prea multă sare este aproape inexistent. De aceea, recomand mereu să nu adaugi sare direct în porția bebelușului, ci în mâncarea întreagă, atunci când gătești cantitatea necesară pentru toată familia.”, afirmă pediatrul Crina Coliban.
Limita superioară a consumului de sare este:
- 6 luni – 1 an: maxim 1g de sare/zi (0,4 g sodiu);
- 1 - 3 ani: maxim 2g sare/zi (0,8 g sodiu);
- 4 – 6 ani: maxim 3g sare/zi (1,2 g sodiu) = echivalentul a jumătate de linguriță;
- 7 – 10 ani: maxim 5g sare/zi (2 g sodiu);
- Peste 11 ani: 6g sare/zi (2,4 g sodiu)
Ce este, de fapt, sodiul?
Pediatrul le recomandă părinților să citească cu mare atenție etichetele produselor pentru copii, pentru că pe cele mai multe dintre acestea sarea este trecută ca sodiu. Ca să poți face socotelile corect, iată cum trebuie să procedezi: înmulțește cantitatea de sodiu de pe etichetă cu 2,5. Sare = sodiu x 2.5. Așadar, un aliment care are 1g de sodiu per suta de grame are, de fapt, 2,5 g de sare per suta de grame.
Ce alimente pot ascunde un conținut ridicat de sare? Cum să citești etichetele?
Uită-te întotdeauna pe etichetă după mențiunea „sare per 100g”.
- CONȚINUT SCĂZUT DE SARE = sub 0,3g sare per 100 g aliment (0,1 g sodiu)
- CONȚINUT MEDIU DE SARE = între 0,3g și 1,5g sare per 100 g (0,1 – 0,6g sodiu)
- CONȚINUT CRESCUT DE SARE = mai mult de 1,5g sare per 100 g (0,6g sodiu)
Nu, nu te baza pe e sărat/ nesărat, pentru că papilele gustative te pot înșela. Chiar și alimentele cu gust dulce pot ascunde sare în ele, cum ar fi următoarele:
- Pâine
- Biscuiți
- Cereale procesate
- Pizza
- Sandvișuri din comerț
- Mezeluri
- În principiu, orice mâncare pe care o mâncați la restaurant sosuri, supe, paste
- Brânză
- Lapte praf
Sarea iodată – un pericol pentru bebeluși
”E clar că acum tot ce știai e dat peste cap pentru că tu știai că nu e voie sare la bebeluși și la copii. Dar te-ai întrebat vreodată de care sare? Sarea pe care o văd când vin acasă la voi pentru consultații este sarea iodată, aia pe care o găsim peste tot în magazine. Da, sare de aia e interzis să primească un copilaș. Aș zice că e interzis și pentru tine, pentru voi, adulții. Pentru că sarea asta e un produs chimic, de fapt, tratat cu o mulțime de agenți pe care corpul nu îi procesează și lucrează intens să se curețe de ei.
Diferențele dintre sarea rafinată, iodată, „sarea de masă” și sarea integrală, așa cum este ea extrasă din saline, sunt atât de mari cât e diferența de înâlțime dintre tine și copilul tău. Ceea ce a fost odată o hrană care se regăsește din belșug în natură, perfect disponibilă pentru om, a trecut printr-un intens procedeu chimic care a transformat-o într-un dușman despre care vorbește acum toată medicina: sarea stă la baza a foarte multe dintre bolile secolului.”, mai adaugă pediatrul.
Crina Coliban mai susține că așa-zisa sare de mare este și ea periculoasă pentru organism din cauza scurgerilor mari de petrol în mări și oceane, a conținutului ridicat de mercur din pești și a altor poluanți. Pediatrul recomandă în schimb sarea de Himalaya care, spre deosebire de sarea de masa conține 84 de minerale, potasiu, magneziu, calciu și sodiu.
”Când îți curge saliva din gură în timpul somnului înseamnă că organismul îți trimite un email, un semn că are nevoie de sare, că există un deficit de sare de care te roagă să te ocupi. Mineralele din sare sunt asemănătoare celor din care este construit organismul uman și au fost prima dată identificate în ocean, acolo de unde se consideră că s-a născut viața pe această planetă. Lacrimile noastre sunt sărate. Transpirația e sărată. Sângele și urina seamănă la compoziție cu apa din oceane. Și, cea mai mare minune, dovadă, că viața înseamnă sare e că, în uter, în burta mamei unde bate inima pentru prima oară, lichidul amniotic este ca apa mărilor. Sărat!”, a conchis medicul pediatru Crina Coliban.