mamaplus

Trucuri la care părinții pot apela pentru a-și ajuta bebelușii să doarmă mai bine în sezonul de vară

-
//
10.06.2020

Zilele sunt mai lungi, temperatura crește și vara este aproape aici. După zilele ploioase de primăvară și după iarna friguroasă, căldura este o schimbare binevenită, dar mulți părinți nu-și dau seama că acest lucru poate influența somnul copilului.

Știai că temperatura optimă pentru somn este între 20 și 22 grade Celsius? În timpul lunilor de vară, mulți dintre noi își pun aparatele de aer condiționat, dar adesea, lucrul ăsta nu este suficient pentru a aduce somnul.

Există însă câteva trucuri la care părinții pot apela pentru a-și ajuta bebelușii să doarmă mai bine în timpul lunilor toride de vară:

Folosește un ventilator

Chiar dacă ai aer condiționat, acesta nu răcorește în mod egal în toată casa. Poți folosi un simplu ventilator pentru a răcori camera copilului înainte de somn.

Folosește puține așternuturi

Când este cald afară, este mai bine să scapi de paturi și alte articole care îl pot face pe bebeluș să se supraîncălzească în pătuț. Dacă ai un copil mai măricel care nu poate dormi fără păturică, alege una din bumbac croșetat sau un material care respiră sau dă aerul condiționat la o temperatură mai mică în timpul nopții.

Mulți dintre copilași dorm pe cearșafuri impermeabile sau, oricum, sub cearșaf există un strat absorbant. Aceste bariere îl fac pe bebeluș să se încălzească și mai mult noaptea, așa că asigură-te că hăinuțele lui sunt mai subțiri. Caută o saltea care respiră.

Gândește-te de două ori înainte de a alege pijamalele

Pijamalele complete pot fi adorabile, dar sunt prea mult pentru vară. Caută pijamale cu pantaloni scurți sau lasă copilul să doarmă în tricou și scutec sau ar mai fi varianta de sac de dormit de vară cu scutec (mai ales dacă membrele inferioare îți par mai reci), această variantă îi ajută să mențină o temperatură constantă. Dacă dormiți cu aerul condiționat, îmbracă bebelușul în mânecă scurtă și pantalon lung sau body și sac de dormit de vară.

Ai putea să-ți cumperi un dispozitiv care face zgomot alb

Vara e anotimpul distracției și vecinii s-ar putea să uite că zgomotul trece prin pereți sau că bebelușul tău se culcă la 7:30 seara. Același lucru este valabil și pentru vecinii care au copii mai mari care se culcă mai târziu.

O mașinărie care face zgomot alb va acoperi zgomotele exterioare și va crea un mediu de somn calm. Și un ventilator în mijlocul camerei este bun. Dacă nu ai un dispozitiv, nu uita că există aplicații pentru telefon sau iPad care au aceste zgomote albe. Este de preferat zgomotul alb în locul muzicii, când i se pune muzică micuțului la culcare, căci creierul lui este posibil să se concentreze pe muzică, în loc să se lase în voia lui Moș Ene.

Evită lumina soarelui în apropierea orelor de somn

Zilele mai lungi înseamnă și mai multe ore de lumină, ceea ce-i poate afecta copilului ritmurile circadiene. Închide jaluzelele cu cel puțin o oră înainte de somn. Copilul se va putea astfel relaxa și va adormi mai repede.

Știai că soarele împiedică organismul să producă melatonină? Nu uita de ochelari de soare după-amiaza și să intri în casă cu ceva timp înainte de ora de culcare pentru a nu deregla ritmul circadian și a sfârși prin a avea un copil obosit. Corpului îi trebuie câteva ore să ajungă la nivelurile optime de melatonină pentru a avea un somn odihnitor. Dacă ieși afară și îți implici copilul în câteva activități relaxante care să preceadă somnul, acesta va adormi mai ușor.

Fii atentă la posibilele alergii

Mulți oameni nu-și dau seama că vara este un chin pentru cei care suferă de alergii și copiii, din păcate, nu-și amintesc să ne spună (sau poate nici nu-și dau seama) că îi mănâncă nasul sau că le curg ochii. Alergiile pot duce la lipsa somnului. Mai mult, lipsa somnului îi face pe copii mai predispuși la simptome alergice. Este un cerc vicios (valabil și în cazul adulților), dar poți să intervii. Iată cum:

  • spală-ți copilul mai des, pentru a îndepărta urmele de polen (un alergen comun) din păr și de pe piele;
  • ține geamurile închise când bate vântul sau folosește un purificator de aer pentru a extrage polenul;
  • aspiră regulat, șterge praful și schimbă cearșafurile cel puțin o dată pe săptămână, pentru a menține nivelul de polen din casă la minimum.

Limitează activitățile

Știu că este tentant să faci cât mai multe lucruri vara, dar copiilor le este greu să se liniștească când au avut o zi plină. Menține orele de somn, chiar dacă ești în vacanță.

Hidratarea este cheia

Alergiile nu sunt singurele vinovate de „furarea” somnului. Deshidratarea duce la reducerea melatoninei, ceea ce afectează somnul. Deși majoritatea oamenilor asociază oboseala și epuizarea cu deshidratarea, lipsa unei producții normale de melatonină ne împiedică o adormire lină.

Știi că un copil obosit nu este o bucurie pentru un părinte. Evită situația dându-i să bea multe fluide, dar în niciun caz ceai îndulcit sau băuturi pe bază de cofeină, căci vei înrăutăți situația.