mamaplus

Scutecele pot fi periculoase pentru sănătatea intimă a băiețeilor? Răspunsul unui pediatru

-
//
22.09.2021

Poate că ți s-a întâmplat cel puțin o dată să vezi în grupurile pentru mămici de pe rețelele sociale sau să auzi de la alte femei că scutecele de unică folosință ar fi periculoase pentru băieței și ar provoca ulterior infertilitate. Este oare chiar așa? Medicul pediatru din Rusia Ecaterina Poteryaeva a oferit câteva informații și recomandări prețioase în acest sens.

Scutecele nu au nicio influență asupra spermatogenezei

Vă spunem imediat de ce: maturizarea sexuală și fizică la băieți se produce la vârsta de 10-14 ani și, prin urmare, nu poate fi vorba despre anumite procese la nivelul organelor genitale până la pubertate. Atât la băiețeii nou-născuți cât și la cei cu vârsta de 6-7 ani nu există spermatozoizi în testicule, deoarece acestea încep să se dezvolte doar în jurul vârstei de 10 ani.

Există totuși și cazuri de pubertate precoce, care poate apărea în jurul vârstei de 8-9 ani. Aproximativ 5-10% dintre cazurile de pubertate prematură, care au deseori origini ereditare.

Aceste informații ar fi suficiente pentru cei care încă mai cred că scutecele ar putea împiedica într-un fel sau altul spermatogeneza sau formarea spermatozoizilor. Acest lucru nu este posibil înainte de pubertate.

Scutecele nu supraîncălzesc „conținutul” testiculelor

Cei care susțin contrariul argumentează că pielea scrotului se poate supraîncălzi atunci când intră în contact direct cu scutecul. Totuși, un lucru le scapă din vedere și anume mecanismul natural de protecție. La băieței scrotul este alcătuit din 7 învelișuri concentrice care funcționează ca un adevărat scut de protecție atât la temperaturi scăzute, cât și atunci când este foarte cald. De aceea, pielea scrotului ar putea fi încălzită cu ușurință, însă va fi mai greu să se întâmple același lucru cu testiculele.

Cercetătorii au realizat mai multe studii pentru a afla cum variază temperatura de la nivelul scrotului la băiețeii care purtau scutece de unică folosință sau scutece reutilizabile. În rezultat, nu s-a constatat o diferență de temperatură. Mai mult, oamenii de știință au stabilit că temperatura scrotului la 2-3 ore de utilizare a scutecului este mai joasă decât temperatura corpului copilului – valabil pentru ambele tipuri de scutece.

Este notabil însă faptul că scutecul trebuie schimbat cu regularitate, urmând a fi verificat odată la 2-3 ore. Dacă bebelușul nu este schimbat imediat după scaun, temperatura în interiorul scutecului crește semnificativ, ceea ce ar putea duce la apariția dermatitelor sau a iritațiilor.

Scutecele nu produc ”efectul de seră”

Proaspetele mămici ar trebui să cunoască faptul că ”efectul de seră” apare într-un mediu cald și umed. Scutecele actuale de unică folosință sunt respirabile, fiind realizate printr-o tehnologie bazată pe utilizarea unor materiale microporoase care asigură circulația aerului în interior. Datorită acestei tehnologii, oamenii de știință au publicat în anul 2014 un nou studiu prin intermediul căruia anunță o scădere semnificativă a numărului cazurilor de dermatită de scutec sau a iritațiilor.

Dacă folosiți scutece calitative și le schimbați imediat după ce bebelușul a avut scaun, pielea micuțului va rămâne uscată, iar învelișul protector al scrotului nu se va supraîncălzi.

În prezent, infertilitatea în rândul bărbaților apare din cauza obiceiurilor proaste, a unui stil de viață sedentar, a alimentației nesănătoase și a mediului poluat. Niciun cercetător din lume nu va risca niciodată să susțină faptul că infertilitatea poate apărea din cauza unui scutec de unică folosință.  Prin urmare, dacă vă este convenabil, dragi mame, folosiți scutece de înaltă calitate și aveți grijă de copiii voștri.