Pentru fiecare mămică, sănătatea copilașului ei este prioritatea numărul unu. Așa că dacă pentru a se asigura că micuțul e în regulă sau pentru a stabili cu ce afecțiune se confruntă, e nevoie să analizeze scaunul bebelușului, nu e nicio problemă. Orice medic o să fie de acord că scaunul copilului poate oferi indicii importante despre starea lui de sănătate, așadar, află cum arată un scaun normal și care sunt semnele care ar trebui să te pună pe gânduri și să te facă să mergi cât mai repede la medic.

Meconiul

În primele zile de viață, culoarea scaunului bebelușului este neagră. Aceste fecale închise la culoare se numesc meconiu și sunt alcătuite din lichidul amniotic și celule descuamate din placentă și din tractul intestinal al sugarului, din perioada vieții intrauterine. Acest scaun negricios verzui are și o textură particulară, fiind lipicios.

Pe măsură ce copilul e alăptat, culoarea scaunului se schimbă și devine galbenă, ceea ce e normal pentru scaunul de lapte.

Benelușul mai mic de 6 săptămâni

Bebelușii mai mici de 6 luni ar trebui să aibă în medie 3-4 scaune în fiecare zi. Dacă acest număr e mai mic, e posibil ca micuțul să nu sugă suficient.

În ceea ce ține de aspectul fecalelor, acestea trebuie să fie galbene, subțiri, aproape apoase, cu grunji de lapte. Totodată, e în regula ca nuanța să varieze. Se întâmplă ca uneori fecalele bebelușului să fie verzi. Deși pare foarte straniu, nu e cazul totuși să te îngrijorezi. Acest lucru se întâmplă din simplu motiv că micuțul a supt mai mult lapte de început. Compoziția laptelui matern diferă la începutul și finalul suptului: la început, laptele e mai lichid și bogat în glucide, spre final - e mai gras și mai hrănitor. Dacă bebelușul a supt mai mult lapte de început, poate avea un scaun verde. pentru a evita astfel de situații, ar fi bine ca micuțul să sugă un singur sân la o masă, iar la următoarea să sugă celălalt sân.

Bebelușul între 6 săptămâni și 6 luni

După vârsta de 6 luni, numărul de scaune scade. Un bebeluș mai mare de 2 luni poate avea scaun o dată la 7 zile fără să se considere că suferă de constipație, atâta timp cât fecalele îsi păstrează aspectul obișnuit, semilichid și cu grunji de lapte. 

În cazul bebelușilor care primesc lapte praf, lucrurile sunt diferite. Scaunul lor seamănă mai mult cu scaunul unui adult, ca și culoare sau consistență.  

Când scaunul bebelușului ar trebui să te îngrijoreze?

Există și situații când scaunul copilului indică niște probleme de sănătate. iată ce aspecte ar trebui să te pună pe gânduri:
- Dacă observi sânge în scaun la copii trebuie întotdeauna să contactezi medicul. Dacă discutăm despre o cantitate mare de sânge, mergi de urgență la spital;
- Dacă micuțul are diaree, de asemenea, trebuie să contactezi medicul.
- Dacă observi mucus în scaunul bebelușului tot e indicat să mergi la medic. Un singur scaun cu mucus nu e o probleme, dacă însă toate scaunele sunt așa, acest fapt poate indica o intoleranță alimentară.
- Un scaun decolorat sau albicios, de asemenea este un motiv de îngrijorare, care ar trebui să te facă să mergi de urgență la medic.
- Dacă ai început diversificarea celui mic și observi în scaun mâncare nedigerată, acesta e un semn că intestinul nu e suficient de matur pentru a gestiona alimentația solidă.

După cum vezi, scutecul celui mic poate conține o mulțime de informații utile despre starea lui de sănătate.

mamaplus