mamaplus

Șapte cauze posibile ale vărsăturilor la bebeluși și recomandări utile pentru părinți

0
//
16.02.2021

Oricât de mult și-ar dori părinții să țină sub control absolut toate stările prin care trece bebelușul, sunt anumite momente complicate și simptome aparent banale, dar care nu au nicio explicație logică. Pentru a clarifica puțin lucrurile, vom vorbi în continuare despre vărsăturile la copiii mici și cele mai frecvente cauze ale acestora. Informațiile de mai jos au titlu de recomandare și nu anulează consultația unui medic pediatru.

Indigestie sau supra-alimentare

În primele luni de viață, bebelușul vă voma din cauza problemelor legate de hrana, precum supra-alimentarea sau indigestia. O cauza mai rara este alergia la proteinele din lapte.

 O infecție virala sau bacteriană

Odată ce bebelușul a împlinit câteva luni, o gastroenterită virală (gripă stomacală) sau o altă afecțiune a intestinelor este cel mai probabil suspect în astfel de cazuri. Dacă un virus ori o bacterie a infectat stomacul sau intestinele bebelușului, alte simptome vor include diareea, pierderea apetitului, durerile abdominale și febra. De obicei, vomatul se oprește în următoarele 24 de ore.

Alte infecții

Congestia sau o infecție respiratorie pot duce la regurgitare, în special în timpul unei reprize de tuse. O infecție a tractului urinar și chiar o infecție a urechii pot cauza greață și provoca vomă. De asemenea, vărsăturile pot fi un simptom al altor afecțiuni grave, precum pneumonia, meningita, apendicita și, în cazuri mai rare, a sindromului Reye.

Refluxul gastroesofagian

În cazul în care bebelușul tău vomită imediat după ce mănâncă, există șanse ridicate să aibă boala refluxului gastroesofagian (REGE). Refluxul are loc când mușchiul dintre esofag și stomac nu funcționează corect, permițând mâncării și acidului gastric să urce din stomac în gât. Deși micuțul nu-ți poate spune acest lucru, s-ar putea să aibă și stomacul deranjat, precum și o senzație de arsură sau iritație în gât și în zona pieptului.

Problema probabil că va dispărea până la vârsta de un an, când mușchii devin mai puternici. Totuși, este important să discuți cu medicul pediatru dacă tu crezi că micuțul are REGE. Asta deoarece boala refluxului gastroesofagian poate împiedica bebelușul să ia în greutate normal, cauzând și alte probleme medicale. Medicul îi poate prescrie puiului tău o rețetă, pentru a-l face să se simță mai confortabil.

Stenoza pilorică

Această afecțiune poate apărea în primele săptămâni de viață și este vizibilă abia după vârsta de 6 luni. Bebelușii cu stenoză pilorică vomită când mușchiul dintre stomac și intestine se îngroașă atât de mult încât mâncarea nu poate trece mai departe. Această problemă cauzează vomitatul proiectil. Deoarece stenoza pilorică poate duce la malnutriție, deshidratare și alte probleme medicale, bebelușul necesită imediat îngrijire de specialitate. Stenoza pilorică poate fi corectată printr-o intervenție chirurgicală.

Rău de mișcare

Unii bebeluși și copii tind să aibă rău de mișcare, fapt care poate deveni o problemă dacă rutina zilnică implică o plimbare cu mașina, de exemplu. Experții consideră că răul de mișcare apare când există o discrepanță între ceea ce vede bebelușul și ce simte el cu ajutorul parților din organism sensibile la mișcare, cum ar fi urechea internă sau anumiți nervi.

O substanță otrăvitoare

Bebelușul tău ar putea voma din cauza înghițirii unei substanțe toxice, cum ar fi un medicament, o plantă ori o substanță chimică. Sau este posibil să fi făcut o toxiinfecție alimentară. De asemenea, s-ar putea aibă diaree.

Nu întotdeauna copilul are o problemă dacă vomită, iar părinții trebuie să reușească să deosebească o astfel de situație și să ia următoarele măsuri:

 • Administrarea în cantități mici a unei soluții de apă, glucoză și săruri de rehidratare orală;
 • Părinții își păstrează calmul, nu mișcă brusc copilul și nici nu-l ridică pentru a nu-i provoca alte episoade de vomă;
 • Au la îndemână un prosop pentru a curăța laptele vărsat;
 • Protejează bebe cu ajutorul unei cârpe sau pot găsi o bavețică pentru a evita accidentele.

Alte soluții pentru stoparea stărilor de vomă:

 • Dacă bebelușul este alimentat la sân, se va continua alăptarea de câte ori va cere micuțul, iar dacă problema se va menține, atunci se sună medicul;
 • După 4-8 ore de la momentul în care a vărsat copilul, mămicile pot introduce alimentația uzuală, dar cu ingrediente ușor tolerate;

Când e cazul să chemi ambulanța?

 • Copilul nu a urinat în ultimele 10 ore, iar urina are o culoare închisă;
 • Apare starea de leșin;
 • Prezintă deshidratare severă și nu pânge cu lacrimi;
 • Durerile abdominale sunt destul de mari;
 • A ingerat diverse substanțe foarte periculoase.