

Oricât de mult și-ar dori părinții să țină sub control absolut toate stările prin care trece bebelușul, sunt anumite momente complicate și simptome aparent banale, dar care nu au nicio explicație logică. Pentru a clarifica puțin lucrurile, vom vorbi în continuare despre vărsăturile la copiii mici și cele mai frecvente cauze ale acestora. Informațiile de mai jos au titlu de recomandare și nu anulează consultația unui medic pediatru.
În primele luni de viață, bebelușul vă voma din cauza problemelor legate de hrana, precum supra-alimentarea sau indigestia. O cauza mai rara este alergia la proteinele din lapte.
Odată ce bebelușul a împlinit câteva luni, o gastroenterită virală (gripă stomacală) sau o altă afecțiune a intestinelor este cel mai probabil suspect în astfel de cazuri. Dacă un virus ori o bacterie a infectat stomacul sau intestinele bebelușului, alte simptome vor include diareea, pierderea apetitului, durerile abdominale și febra. De obicei, vomatul se oprește în următoarele 24 de ore.
Congestia sau o infecție respiratorie pot duce la regurgitare, în special în timpul unei reprize de tuse. O infecție a tractului urinar și chiar o infecție a urechii pot cauza greață și provoca vomă. De asemenea, vărsăturile pot fi un simptom al altor afecțiuni grave, precum pneumonia, meningita, apendicita și, în cazuri mai rare, a sindromului Reye.
În cazul în care bebelușul tău vomită imediat după ce mănâncă, există șanse ridicate să aibă boala refluxului gastroesofagian (REGE). Refluxul are loc când mușchiul dintre esofag și stomac nu funcționează corect, permițând mâncării și acidului gastric să urce din stomac în gât. Deși micuțul nu-ți poate spune acest lucru, s-ar putea să aibă și stomacul deranjat, precum și o senzație de arsură sau iritație în gât și în zona pieptului.
Problema probabil că va dispărea până la vârsta de un an, când mușchii devin mai puternici. Totuși, este important să discuți cu medicul pediatru dacă tu crezi că micuțul are REGE. Asta deoarece boala refluxului gastroesofagian poate împiedica bebelușul să ia în greutate normal, cauzând și alte probleme medicale. Medicul îi poate prescrie puiului tău o rețetă, pentru a-l face să se simță mai confortabil.
Această afecțiune poate apărea în primele săptămâni de viață și este vizibilă abia după vârsta de 6 luni. Bebelușii cu stenoză pilorică vomită când mușchiul dintre stomac și intestine se îngroașă atât de mult încât mâncarea nu poate trece mai departe. Această problemă cauzează vomitatul proiectil. Deoarece stenoza pilorică poate duce la malnutriție, deshidratare și alte probleme medicale, bebelușul necesită imediat îngrijire de specialitate. Stenoza pilorică poate fi corectată printr-o intervenție chirurgicală.
Unii bebeluși și copii tind să aibă rău de mișcare, fapt care poate deveni o problemă dacă rutina zilnică implică o plimbare cu mașina, de exemplu. Experții consideră că răul de mișcare apare când există o discrepanță între ceea ce vede bebelușul și ce simte el cu ajutorul parților din organism sensibile la mișcare, cum ar fi urechea internă sau anumiți nervi.
Bebelușul tău ar putea voma din cauza înghițirii unei substanțe toxice, cum ar fi un medicament, o plantă ori o substanță chimică. Sau este posibil să fi făcut o toxiinfecție alimentară. De asemenea, s-ar putea aibă diaree.
Nu întotdeauna copilul are o problemă dacă vomită, iar părinții trebuie să reușească să deosebească o astfel de situație și să ia următoarele măsuri:
Alte soluții pentru stoparea stărilor de vomă:
Când e cazul să chemi ambulanța?