mamaplus

Regurgitarea la bebeluși. Când devine un motiv de îngrijorare și trebuie să consultați un pediatru

-
//
16.04.2021

Regurgitarea este un proces absolut normal la sugari în primele luni de viață, având în vedere lipsa de maturitate a sistemului digestiv. Spre deosebire de vărsături, regurgitarea are loc fără efort sau greață. Această problemă este atât de comună, încât apare la mai mult de 50% dintre copii. Cu toate acestea, este important poți identifica orice semnale de alarmă și să discuți cu medicul pediatru dacă ai îndoieli.

După cum am menționat, regurgitarea este o problemă care afectează mai mult de jumătate dintre copii. În general, nu este nimic de îngrijorat. Cu toate acestea, trebuie să discuți cu medicul pediatru dacă cel mic prezintă oricare dintre următoarele simptome:

  • Lipsa creșterii în greutate
  • Regurgitări foarte abundente
  • Bebelușul este obosit, inactiv și somnoros
  • Regurgitarea implică forță sau conține sânge
  • Semne de deshidratare – atunci când bebelușii sunt deshidratați, udă scutecele mai rar și au ochii scufundați, mucoasele uscate, etc.
  • Lichidul pe care îl scuipă bebelușul este verde sau maro

Simptomele de mai sus ar putea fi un indiciu al faptului că bebelușul suferă de reflux gastroesofagian. Cu alte cuvinte, dacă regurgitarea persistă în timp sau observi aceste simptome, atunci se poate întâmpla ceva mai grav.

Refluxul persistent poate produce o alterare a mucoaselor esofagiene, deoarece conținutul stomacului are un pH acid. De fapt, poate provoca anemie și probleme în căile respiratorii. Prin urmare, bebelușii pot suferi de episoade de apnee, tuse persistentă sau bronșită repetată. Pentru a diagnostica refluxul acid, medicii solicită teste complementare precum endoscopia, monitorizarea pH-ului esofagian și radiografia.

Ce măsuri să întreprinzi ca să ții regurgitarea la bebeluși sub control

Din fericire, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a menține problema sub control. În primul rând, ar trebui să ții copilul în poziție verticală, nu permanent culcat. Acest lucru este deosebit de important în prima jumătate de oră după masă. Poți așeza o pernă sau scutece sub salteaua celui mic pentru a crea o pantă. Evită joaca după masă, deoarece mișcările bruște pot provoca regurgitare.

Este important să-ți hrănești bebelușul cu calm și să-l împiedici să mănânce prea mult. De asemenea, este o idee bună să-l faci să râgâie după hrănire. Râgâitul împiedică acumularea aerului în stomac și, de asemenea, contribuie la digestie.

Dacă îți hrănești bebelușul cu formulă de lapte, este important să nu-i dai prea mult. Formula este mai greu de digerat pentru bebeluși decât laptele matern.

Dacă niciuna dintre sugestiile de mai sus nu aduce o schimbare sau dacă cel mic prezintă simptomele menționate, medicul îți poate recomanda medicamente. Acestea ajută la reducerea cantității de acid din stomac. Cu toate acestea, nu trebuie să îi administrez bebelușului niciun medicament sau formulă specială fără a cere mai întâi sfatul medicului pediatru. Cele mai utilizate medicamente pentru tratarea refluxului gastroesofagian sunt următoarele:

  • Blocante H2, care reduc producția de acid
  • Inhibitori ai pompei de protoni, care reduc cantitatea de acid pe care o produce stomacul

Uneori, nici medicamentele nu ajută. Prin urmare, există tehnici chirurgicale rezervate pentru aceste cazuri excepționale. Medicii vor efectua operația numai dacă un copil are probleme respiratorii grave sau există o cauză anatomică subiacentă.