Bebelușii sunt ușor de subestimat. Și este de înțeles asta, pentru că de câte ori vedem un copil mic, ne gândim la o “fărâmă” de om, care scâncește și dă din picioare sau din mâini, într-un fel necoerent. Cu toate acestea, există tot mai multe dovezi conform cărora, deși bebelușii nu pot vorbi, ei înțeleg absolut orice li se spune sau orice aud în jurul lor.
Noi cercetări arată că bebelușii sunt în stare să înțeleagă foarte multe substantive comune și nume de obiecte, mult mai devreme decât credeam noi. Este o distincție semnificativă între înțelegerea elementelor sonore care compun o limbă, sau un limbaj și înțelegerea unui cuvânt în sine.
“Se știe că bebelușii încep să învețe limba maternă nu prin învățarea cuvintelor ci prin descoperirea sunetelor pe care le are acel libaj: consoane, vocale și combinații de tonuri. Prin urmare, nu vă mai strâmbați în toate felurile în fața bebelușilor. Aceștia înțeleg orice, chiar de la 6 luni!”, explică psihologii Elika Bergelson și Daniel Swingley în cel mai recent jurnal al Academiei Naționale de Științe.
S-a descoperit însă că bebelușii cu vârste între 6 și 9 luni petrec mult mai mult timp în dreptul imaginilor cu nume, față de cele cu diverse reprezentații, arătate de experți în cadrul mai multor teste. Asta înseamnă că bebelușii înțeleg de fapt că anumite cuvinte sunt asociate direct cu anumite obiecte.