Infecțiile urechii sunt foarte comune la bebeluși, așa că toți părinții trec prin această etapă. Aceste infecții sunt atât de frecvente încât au devenit a doua cea mai răspândită afecțiune la copii, după răceală. Cam jumătate dintre bebeluși fac cel puțin o infecție a urechii până la împlinirea vârstei de un an. În același timp, trei din patru copii contractează o astfel de infecție până la împlinirea vârstei de 3 ani.

Cel mai simplu mod de a depista o infecție a urechii – sau orice altă problemă de sănătate, de altfel – este să fii atentă la schimbările de dispoziție ale micuțului tău. Dacă observi că bebelușul devine agitat și plânge mai mult decât de obicei, înseamnă că este ceva în neregulă. În cazul în care face și febră (ușoară sau mai severă), ai încă un indiciu important. Infecțiile auriculare tind să apară imediat după o răceală sau o sinuzită. Așa că ține cont și de acest aspect.

Alte simptome ale unei infecții la ureche:

  • Bebelușul trage de ureche sau o apucă foarte des cu mânuță. Acesta poate fi un semn că are dureri. Totuși, nu intra în panică de fiecare dată când puiul tău duce mâna la ureche; bebelușii se trag singuri de urechiușe în joacă (fără să aibă neapărat un motiv), așa că, dacă nu observi și alte simptome, nu e cazul să te îngrijorezi că s-ar putea să fie bolnăvior.
     
  • Micuțul are vărsături sau diaree. Virusul sau bacteria care i-a provocat infecția urechii poate afecta în același timp și tractul gastrointestinal.
     
  • Îi scade pofta de mâncare. Așa cum ai aflat mai sus, din cauza unei infecții auriculare, bebelușul poate avea și probleme cu stomăcelul. De altfel, s-ar putea să aibă dureri la înghițire sau la mestecare. Prin urmare va refuza sânul sau biberonul după câteva înghițituri.
     
  • Scurgeri gălbui sau albe din ureche. Acest lucru se întâmplă rar, însă este un indiciu clar că e vorba de o infecție. O astfel de scurgere semnalează că există o mică gaură în timpan. Nu te alarma – odată ce infecția e tratată, locul se va vindeca.
     
  • Urechea emană un miros neplăcut. În cazul unei infecții auriculare, s-ar putea să observi un miros neplăcut care vine din urechea micuțului.
     
  • Bebelușul nu mai doarme bine. Când bebelușul sta întins, durerile provocate de infecția urechii sunt mai mari, așa că micuțul va avea probleme de somn.

De ce apar infecțiile urechii la bebeluși?

Infecțiile auriculare sunt cauzate de o bacterie sau de un virus. Acest lucru se întâmplă când în zona din spatele timpanului se acumulează fluid, care atrage bacterii, ducând la dezvoltarea unei infecții. În mod normal, orice fluid care pătrunde în această zonă (de exemplu, atunci când îi faci băiță bebelușului și îi intră apă în urechi) iese imediat afară prin trompa lui Eustachio, un canal care face legătură între timpan (urechea medie) și nazofaringe (partea din spate a nasului și a gâtului). Însă, dacă există un blocaj în trompa lui Eustachio – așa cum se întâmplă când răcim, avem o sinuzită sau o alergie sezonieră –, fluidul rămâne prins în urechea medie.

Bacteriile prosperă în spații întunecate, umede și cu căldură, așa că un timpan plin de fluid e mediul perfect pentru înmulțirea lor. Pe măsură ce infecția se agravează, inflamația din spatele timpanului și din interiorul lui tinde să crească, provocând durere și disconfort. De asemenea, bebelușul poate face febră, ca răspuns la efortul organismului de a lupta cu infecția. Termenul medical pentru această afecțiune – inflamarea urechii medii, cu acumulare de fluid, durere, un timpan înroșit și, câteodată, febră – este otita medie acută.

Bebelușii sunt mai vulnerabili la astfel de infecții deoarece, la ei, trompa lui Eustachio este mai scurtă (de aproape 1,25 cm) și stă orizontal. La adulți, trompa lui Eustachio are o lungime triplă și are o poziție verticală, permițând drenarea mai ușoară a fluidelor. Un lucru important pe care trebuie să-l știi este că suptul suzetei poate crește riscul de infecții ale urechii medii la bebeluși și la copilașii mai mari. Potrivit unui studiu, incidența infecțiilor auriculare este cu 33% mai scăzută la bebelușii care nu sunt deprinși cu suzeta.

Cât de periculoase sunt infecțiile urechii la bebeluși?

O infecție severă sau lăsată netratată poate cauza rupturi la nivelul timpanului. Acestea nu sunt frecvente și, în general, se vindecă repede de la sine, însă e important să mergi cu bebelușul la medic pentru un consult ulterior, ca să te asiguri că infecția a dispărut și că timpanul s-a refăcut complet. De asemenea, infecțiile auriculare recurente pot duce la pierderea auzului și la apariția cicatricelor. În cazuri foarte rare, o infecție netratată poate determina apariția mastoiditei (inflamarea mastoidei, adică proeminența osului temporal, situat în spatele urechii) sau a meningitei.

Infecțiile urechii la bebeluși. Când trebuie să mergi de urgență la medic?

Chiar de la primul semn de infecție. Medicul ORL va examina urechea bebelușului cu otoscopul, pentru a vedea dacă timpanul este roșu și proeminent. Un alt examen medical pe care specialistul îl va face este cel cu otoscopul pneumatic, un instrument care suflă puțin aer în canalul auditiv, pentru a stimula mișcarea timpanului – dacă există o acumulare de fluid, timpanul nu se va mai putea mișca înainte și înapoi, ca în mod normal.

Cum se tratează infecțiile urechii la bebeluși?

Tratamentul infecțiilor auriculare depinde de ce anume le-a provocat. Dacă este vorba despre o infecție virală, atunci tratamentul va fi simptomatic – se administrează medicamente pentru ameliorarea simptomelor: analgezice, antipiretice, decongestionante, însă doar cu avizul medicului. Până la urmă, infecția va dispărea de la sine. Totuși, dacă este vorba despre o cauză bacteriană, administrarea unor antibiotice devine obligatorie. Medicamentele trebuie prescrise de către un doctor specialist, și numai după consultarea copilului.