mamaplus

La ce vârstă un bebeluș poate și trebuie să înțeleagă ce îi spun oamenii din jur

-
//
09.06.2021

Deseori, părinții care au copii de 2 sau 3 anișori se adresează la specialistul în logopedie pentru ajutor, pe motiv că cel mic nu vorbește. Este, într-adevăr, un motiv de îngrijorare, pentru că la vârsta de doi ani vocabularul unui copilaș ar trebui să conțină cel puțin 50 de cuvinte pe care să le folosească în vorbirea curentă. Faptul că un copil ”nu vorbește” este doar vârful icebergului. Specialiștii spun că lucrurile se complică și mai mult dacă micuțul nu înțelege ceea ce i se spune. Așadar, află în continuare la ce vârstă ar trebui un bebeluș să înțeleagă ce îi comunică oamenii din jur și să reacționeze corespunzător. Un ghid util pentru fiecare părinte!

  • Vârsta de 8 luni. La întrebarea ”Unde este mama?” bebelușul ar trebui să-și întoarcă creștetul în direcția mamei și să arate cu degețelul unde se află ea. Tot la această vârstă bebelușul ar trebui să reacționeze atunci când își aude prenumele.
     
  • Vârsta de 10 luni. Bebelușul reacționează atunci când este lăudat sau când i se interzice ceva, iar mai aproape de împlinirea vârste de un an înțelege semnificația cuvântului ”Nu„.
     
  • Vârsta de 1 an. Tot începând cu vârsta de 12 luni, copilașul înțelege și semnificația expresiilor ”Vino la mine”, ”Dă-mi” (dacă obiectul se află în mâinile bebelușului).
     
  • Vârsta de 13 luni. Micuțul va învăța să arate cu degețelul sau să-și îndrepte privirea spre anumite părți ale corpului: ”Arată-mi unde sunt mânuțele, unde sunt piciorușele, unde sunt ochișorii?”
     
  • Vârsta de 14 luni. Bebelușul arată cu degețelul către imaginile pe care le vede și recunoaște în timp ce răsfoiește o carte.
     
  • Vârsta de 2 ani. Copilul poate înțelege și execută instrucțiunile în doi pași: ”Ia ursulețul și pune-l pe scăunel”
     
  • Vârsta de 2,5 ani. Copilașul înțelege întrebările la care răspunde complementul indirect: ”cui?”, ”despre ce?”,  ”cu ce?”, ”de ce?”

Dacă observi că micuțul tău nu răspunde la întrebări elementare sau reacționează extrem de selectiv, acesta este un motiv pentru a verifica în primul rând auzul. În astfel de situații aveți nevoie de consultația unui neurolog sau logoped.