Jocurile pentru bebelușul de un an și mama lui sunt extrem de simple, dar foarte importante pentru dezvoltarea micuțului. Bebelușul descoperă lumea din jur și se exprimă prin joacă. Există o serie de jocuri pe care o mamă le poate alege, în funcție de vârsta bebelușului.

Până la vârsta de 6 luni, jocurile propuse sunt deseori practicate instinctual de mămici. Totuși, conștientizarea importanței acestora te poate ajuta să pui accent pe anumite aspecte legate de creșterea și dezvoltarea bebelușului tău. 

În acest articol discutăm despre jocurile potrivite pentru un bebeluș cu vârsta de 6 - 12 luni.

Bebelușul de 6-9 luni

Copiază reacțiile bebelușului tău și chiar sunetele lui. În acest fel va simți că este înțeles și se va crea o legătură emoțională mult mai puternică între tine și el. Creierul lui este stimulat prin acest comportament, fiindcă bebelușul urmărește și efectul acțiunii sale.

Degetele cântărețe fac minuni pentru bebeluș, fiindcă învață să coordoneze sunetele cu atingerea. Fie că te joci cu degetele pe corpul lui, fie în aria lui vizuală, bebelușul are ocazia să observe mișcarea și să facă asocierea cu ritmul și tonalitatea, învățând în plus chiar și cuvinte noi.

Bebelușul tău este pregătit pentru jocul Hopa Sus, fiindcă partea de sus a corpului său este mai puternică. Balansează-l în sus și în jos, deasupra ta, strigând Hopa când este aproape de tine și Sus când îl ridici. Predicția joacă un rol extrem de important, așa că pregătește-te să îl auzi râzând chiar și cu o secundă înainte să îl ridici.

Bebelușul de 9-12 luni

Joacă-te de-a v-ați ascunselea cu jucării care scot sunete. Lasă bebelușul să meargă de-a bușilea și să le caute. Nu le ascunde la mare distanță, ci doar cât să îl ajuți să își dezvolte auzul și să rezolve enigma. Satisfacția rezolvării dispariției jucăriei îl va face extrem de fericit și îi dezvoltă inteligența.

Construiește și demolează! Învață bebelușul să facă legătură între cauză și efect, construind turnuri de cuburi sau din perne ori jucării. La final, lasă bebelușul să le dărâme (este oricum în reflexul său) și să înțeleagă legătura între acțiunile lui și efectul lor asupra construcției.