Îngrijirea sugarului: curățăm năsucul, schimbăm scutecul,  tăiem unghiuțele (partea I)

Îngrijirea sugarului: curățăm năsucul, schimbăm scutecul, tăiem unghiuțele (partea I)

-
//
19.01.2017

Atunci când apare micuțul, tinerii părinți a nevoie să învețe multe lucruri. Lucrurile simple la prima vedere, precum schimbatul scutecului, spălatul sau scăldatul, trezesc o sumedenie de întrebări. Cum se îngrijește corect sugarul? 

Îngrijirea sugarului: curățăm năsucul, schimbăm scutecul,  tăiem unghiuțele (partea I)

Îngrijirea micuțului: schimbatul scutecului

De la început trebuie să achiziționați câteva, pentru a vedea dacă nu apar alergii la ele și dacă modelul este potrivit pentru micuț.  Scutecele nou-născutului trebuie schimbate  o dată la 2,5-3 ore (noaptea nu este o excepție) sau după fiecare scaun al micuțului.

Dacă pentru băieței acest lucru nu este principial, atunci pentru fetițe, din cauza structurii organelor genitale, există câteva subtilități. În cazul fetițelor, după defecare, scutecul se scoate înspre anus (intestinul gros), prin desprinderea ariciului scutecului în ambele părți, pentru a reduce riscul ca fecalele să ajungă în  regiunea vaginului. Micuța se spală sub jet de apă, folosind săpun pentru copii, iar dacă doar a urinat – cu apă simplă.

În timpul spălatului, băiețelul se pune cu burtica pe mână, iar fetița cu burtica în sus, ca apa să curgă din față în spate. Fundulețul și picioarele se șterg apoi cu un prosop curat sau cu un scutec de pânză și se pune pe o suprafață plană, pentru a-i pune un nou scutec. După posibilitate, se recomandă primirea băilor de aer, ca pielea să poată răsufla.

Înainte de a fixa scutecul, dacă pielea copilului este iritată, prelucrați pliurile (inghinale și  fesiere) cu o cremă  specială pentru această zonă (marca este plasată pe suprafața cutiei). Dacă rana ombilicului încă nu s-a cicatrizat, înainte de a pune scutecul, îndoiți marginea lui, pentru a nu trauma rana. Multe modele de scutece pentru nou-născuți sunt prevăzute cu o tăietură pentru zona ombilicului.

Dacă nu aveți posibilitatea să spălați micuțul la schimbarea scutecului (de exemplu, dacă sunteți la policlinică), utilizați șervețele speciale pentru bebe. Însă nu este bine să le utilizați sistematic. Ele nu pot curăța foarte bine urina și masele fecale.

Îngrijirea sugarului: curățăm năsucul, schimbăm scutecul,  tăiem unghiuțele (partea I)

Îngrijirea micuțului: spălatul, curățarea nasului și a urechiușelor

La primele curățări, copilul poate să se împotrivească procedurilor igienice, iar mamei și tatălui le este frică să nu-i provoace durere. În realitate, aceste acțiuni, dacă sunt îndeplinite corect, nu provoacă durere și sunt simple de îndeplinit. Pregătim, mai întâi, cele necesare pentru desfășurarea procedurii. Veți avea nevoie:

  • un vas micuț cu apă fiartă de temperatura camerei (22–25°С);
  • torsade din vată simplă sau discuri de coton;
  • torsade din vată, din vată sterilă (o bucată de vată rotiți-o între degete și veți obține o funie, care este o torsadă);
  • picături saline pentru nas pe bază de apă marină (le puteți cumpăra din farmacie) sau soluție fiziologică (soluție clorură de natriu de 0,9%);
  • vas pentru reziduuri.

✔ Curățăm corect ochișorii. Pentru ca procedura să fie plăcută pentru copil, efectuați-o într-o încăpere caldă (temperatura aerului 20–22°С) și puneți copilul pe o suprafață plană (de exemplu, pe măsuța de schimbat), plasați totul alături, ca să nu vă deplasați de lângă micuț. 

Luați o bilă de vată sau un disc de vată și înmuiați-l în apa fiartă  și ștergeți ochișorul copilului din unghiul extern spre cel intern: această mișcare preîntâmpină extindere a infecției: pentru al doilea ochișor repetați procedura utilizând altă bilă. Nu trebuie să curățați  ochișorii dacă există eliminări. Pur și simplu, ștergeți cu câteva discuri de coton până veți înlătura eliminările. La sfârșitul procedurii ștergeți fața copilului cu un disc curat, înmuiat în apă fiartă.  

Îngrijirea sugarului: curățăm năsucul, schimbăm scutecul,  tăiem unghiuțele (partea I)

✔ Curățăm nasul. Dacă în canalele respiratorii s-au format cojițe, pentru a le înmuia și a umezi mucusul, picurați în fiecare nară câte 2-4 picături saline sau soluție fiziologică. Așteptați  30–60 secunde. Apoi luați o torsadă de vată și introduceți-o prin rotație în năsuc, cam  1–1,5 cm: aceasta va elimina mucusul și cojițele. Repetați același lucru și în a doua nară. Dacă nu s-a format cojiță, nu folosiți soluția salină. Nu folosiți bețișoarele de coton pentru curățarea năsucului: puteți trauma mucoasa sensibilă, pentru că micuțul nu stă liniștit și poate roti capul în timpul procedurii.

În timpul procedurii copilul poate să strănute. Nu este periculos: astfel își curăță nasul de mucus și de cojițele înmuiate. Pur și simplu ștergeți eliminările cu un șervețel curat sau cu un șervețel de hârtie. 

Îngrijirea sugarului: curățăm năsucul, schimbăm scutecul,  tăiem unghiuțele (partea I)

✔ Curățăm urechiușele copilului. Înmuiați bila de vată în apă fiartă și ștergeți pavilionul urechii și intrarea în canalul auditiv. La sfârșitul procedurii șteargeți și  zona de după ureche. Dacă pielea este prea uscată în această zonă, aplicați o cremă pentru copii.

Nu utilizați bețișoarele de coton: puteți trauma canalul auditiv, în special dacă încercați să curățați prea adânc.  Cerumina se mișcă în permanență datorită cilului spre ieșirea din canal și îndeplinește funcția de protecție, nepermițând microbilor să pătrundă în ureche. De aceea nu trebuie de curățat în adânc.   

După desfășurarea procedurilor puteți șterge fața cu un șervețel moale umed. 

Îngrijirea sugarului: curățăm năsucul, schimbăm scutecul,  tăiem unghiuțele (partea I)

Cum se taie unghiuțele?

Majoritatea părinților se tem, de la început, să taie unghiuțele copilului, însă acest lucru trebuie efectuat sistematic după ieșirea din maternitate, pentru că ele cresc mai repede ca la adulți.  În afară de aceasta, micuțul le poate trauma în timpul mișcării mâinilor, de aceea trebuie tăiate scurt o dată pe săptămână. Faceți acest lucru doar cu o foarfecă specială pentru copii cu vârfurile rotunjite. Dacă se formează bavuri pe degete, acestea se taie atent, iar locurile se prelucrează cu peroxid de oxigen.

Unghiile la picioare se taie pe linie dreaptă, fără a tăia colțurile, pentru a preîntâmpina creșterea și ruperea lor. În cazul înroșirii în regiunea unghiei sau a concreșterii unghiei, după baie se recomandă îndepărtarea pielii cu o lopățică de lemn  și prelucrarea locului cu peroxid de oxigen. În afară de aceasta, dezinfectați forfecuțele regulat: pot fi șterse cu uncrop sau cu soluție de spirt.

Îngrijirea sugarului: curățăm năsucul, schimbăm scutecul,  tăiem unghiuțele (partea I)

Autor: Aliona Parețkaia, medic pediatru, or. Volgograd  

Sursa