Organele genitale ale bebelușilor trebuie să fie îngrijite cu mare grijă întrucât sunt foarte sensibile, mai ales imediat după naștere. Timp de câteva săptămâni de la naștere, acestea trebuie să fie curățate numai cu apă, nu și cu săpun sau alte șampoane speciale pentru copii.
După câteva săptămâni de la naștere, puteți să ștergeți organele genitale ale bebelușului cu apă și un săpun special pentru copii, cu pH neutru.
Îngrijirea organelor genitale la bebeluși - băieți
Dacă bebelușul trebuie schimbat, mai ales pentru că a făcut treabă mare, sau dacă a sosit ora băiței, mai întâi trebuie să îi curățați foarte bine fie cu apă (la chiuvetă), fie cu șervețele umede speciale pentru bebeluși, zona din jurul penisului și a scrotului.
Dacă doar îl schimbați, și nu îi faceți și băiță, după ce l-ați curățat folosiți un prosopel din bumbac absorbant, cu care să îl ștergeți, astfel încât să nu îi puneți pampersul direct pe pielea umedă.
Nu trebuie să încercați să îl decalotați pentru a-l curăța, este suficient să îl spălați bine cu apă (dacă au ajuns multe materii fecale pe penis) sau să îl curățați cu șervețele umede (dacă doar a urinat) și apoi să îl ștergeți cu un prosopel uscat.
Unii medici pediatri recomandă decalotarea la fiecare băiță, alții sunt de părere că aceasta nu este necesară. Este decizia fiecărui părinte ce metodă dorește să adopte. Trebuie să știți însă că după vârsta de 2 ani, decalotarea se va produce mult mai ușor la băiță, și mai natural. Până atunci însă, este posibil să îi faceți mai mult rău decât bine decalotându-l de fiecare dată. Decalotarea forțată poate produce dureri destul de mari bebelușului și îl poate speria.
Nu forțați prepuțul peste marginea glandului penisului (capătul dilatat). Inițial prepuțul unui bebeluș poate fi greu de tras la loc.
După primii ani de viață prepuțul devine din ce în ce mai retractabil, deși poate dura ceva mai mult. Până la vârsta de 4 ani prepuțul este retractabil în totalitate.
Până la această vârstă e bine ca baiatul să fie spălat sau învățat să se spele cu apă și săpun la exteriorul penisului. Retractarea prepuțului prea devreme poate duce la formarea de cicatrici sau deteriorări tisulare.
Dacă bebelușul a fost circumcis, puteți să îi păstrați penisul curat spălându-l la fiecare băiță. Penisul circumcis se vindecă în circa 10 zile, iar în primele zile după intervenție poate arăta foarte roșu și inflamat și puteți să observați chiar și o secreție gălbuie. Acestea sunt semne normale de vindecare.
Îngrijirea organelor genitale la bebeluși - fetițe
Dacă este momentul să îi schimbați scutecul, folosiți un prosopel din bumbac umezit cu apă, sau șervețele umede speciale, și ștergeți-o din față spre spate. Ștergeți bine și în zona vaginului și a uretrei.
Dacă observați că materiile fecale sunt într-o cantitate mai mare și au depășit zona anală, acoperind chiar și labiile, atunci trebuie să:
- Vă spălați foarte bine pe mâini cu apă și cu săpun;
- Separați cu grijă labiile bebelușei;
- Ștergeți cu grijă cu un prosopel înmuiat în apă sau cu șervețele umede speciale pentru bebeluși, din față în spate sau de sus în jos;
- Uscați apoi pielea labiilor tamponând ușor cu un prosopel uscat de bumbac.
Dacă veți șterge din față spre spate veți preveni transferarea eventualelor bacterii dinspre funduleț spre vagin sau uretră, precum și o eventuală infecție.
Dacă îi faceți o băiță, este ceva mai simplu, pentru că trebuie doar să dați cu dușul cu apă călduță dinspre față spre spate, până ce se înlătură toată mizeria din zona genitală, apoi să o uscați tamponând-o cu un prosopel uscat din bumbac.
Este posibil ca în primele săptămâni de la naștere vaginul bebelușei să fie roșu și ușor inflamat. Este normal, întrucât a fost expusă hormonilor dvs. cât timp a stat în uter. Dacă însă aceste semne nu dispar în circa 6 săptămâni, discutați cu medicul pediatru.