mamaplus

Ghid util pentru mămici: 10 simptome frecvente ale constipației la bebeluși

-
//
15.02.2022

Nu îți dai seama ce înseamnă cu adevărat constipația la bebeluși până nu devii părinte. Deși constipația se întâmplă frecvent la copii, poate fi dificil de detectat. Unii bebeluși alăptați au scaune mai rare, deoarece corpul lor absoarbe aproape toți nutrienții din laptele matern pe măsură ce trece prin tractul digestiv. Recunoașterea semnelor și simptomelor constipației este importantă nu numai pentru confortul copilului, ci și pentru a-i asigura o nutriție adecvată.

Cel mai evident semn de constipație la sugari este lipsa scaunului. Mișcările intestinale pot varia în funcție de vârstă, consumul unui anumit tip de lapte sau solide, astfel încât acest simptom poate fi dificil de observat sau de înțeles. Cercetările pediatrice sugerează că peste patru scaune pe zi pot fi normale la nou-născuți. În general, totuși, sugarii cu vârsta de până la trei luni au, în medie, 2,9 mișcări intestinale pe zi. La începutul copilăriei, numărul scade la o medie de 1,8 mișcări intestinale în fiecare zi.

Bebelușii care pentru mai mult de cinci zile nu au niciun scaun pot fi constipați. O schimbare bruscă a modelelor intestinale poate indica, de asemenea, constipație, mai ales dacă bebelușii care au avut anterior zilnic scaune.

Alte semne de avertizare ale constipației la bebeluși includ:

Scaune tari

Este normal ca bebelușii să aibă scaune la intervale diferite sau să se screamă un pic în timpul eliminării acestuia. În ambele situații, totuși, scaunele ar trebui să fie moi. Dacă scaunul devine dur, poate fi de vină constipația.

Încordare excesivă în timpul mișcărilor intestinale

Este de așteptat o anumită tensionare în timpul mișcărilor intestinale ale sugarului, în special la nou-născuți. Mușchii abdominali slabi le pot face dificilă trecerea scaunului, provocându-i, astfel, să se tensioneze. Cu toate acestea, bebelușii constipați duc acest lucru la nivelul următor arcuindu-și spatele sau plângând pentru perioade lungi de timp. Dacă în mod evident bebe pare inconfortabil, poate fi constipat.

Scaun negru

Multe culori sunt normale pentru scaunul nou-născutului și sugarului, inclusiv galben, maro și chiar nuanțe închise de verde, imediat după naștere. Cu toate acestea, după câteva săptămâni, scaunul nu trebuie să fie excesiv de întunecat. Cel negru, în special, indică faptul că sistemul digestiv al bebelușului nu este în regulă.

Sânge în scaun

În circumstanțe obișnuite, scaunul sugarului nu trebuie să includă sânge. Poate apărea, totuși, atunci când bebe se tensionează excesiv pentru a face caca sau se confruntă cu o mică fisură la trecerea scaunului.

Cauzele constipației la bebeluși

Mulți factori pot duce la constipație, unii mai îngrijorători decât alții. De exemplu, sugarii care consumă lapte formulă pot prezenta constipație la schimbarea mărcii sau la începutul diversificării. În alte situații, problemele de bază pot contribui la problemă. Acestea includ:

Diverse boli

În cazuri rare, constipația bebelușului poate fi un semn al unor boli specifice. Exemplele includ fibroza chistică, boala Hirschsprung, diabetul insipid și hipotiroidismul.

Alergie la laptele de vacă

Printre cele mai frecvente intoleranțe la sugari, alergia la laptele de vacă poate duce la o varietate de probleme digestive, inclusiv la constipație. Această alergie face ca sistemul imunitar să reacționeze excesiv la proteina din laptele de vacă. Însoțește în mod obișnuit hrănirea cu formulă, dar poate apărea ocazional la sugarii alăptați.

Anumite medicamente

Unele medicamente pot face mai dificilă trecerea scaunului pentru copii, mai ales dacă este administrată în exces. De exemplu, acetaminofenul antialgic, poate provoca constipație în unele cazuri. Constipația poate fi, de asemenea, un efect secundar pentru ibuprofen, care poate duce, de asemenea, la dureri de stomac și greață.

Când să te adresezi medicul

Consultă medicul pediatru dacă constipația sugarului persistă mai mult de câteva zile. De asemenea, poate fi necesară asistență medicală dacă bebelușii au sânge în scaun sau prezintă alte simptome, cum ar fi slăbiciune sau vărsături.

Diagnosticarea constipației la bebeluși

Medicii pot determina adesea constipația pe baza informațiilor pe care părinții le oferă despre frecvența, culoarea și componența scaunelor. De obicei, constipația nu este văzută ca o afecțiune diagnosticabilă în sine, ci mai degrabă, ca un semn al altor preocupări, cum ar fi probleme alimentare, utilizarea medicamentelor sau problemele medicale de bază.

Tratamente pentru constipația la bebeluși

Prunele și sucul de pere sunt recomandări vechi ce pot ajuta bebelușii să elimine scaunul atunci când sunt constipați. Sorbitolul din aceste tipuri de sucuri acționează ca un laxativ ușor. Acestea ar trebui oferite în plus față de hrana obișnuită, dar nu ca înlocuitor.

După ce bebelușii au început să mănânce solide, prunele uscate sau mazărea pot ajuta la constipație, deoarece conțin mai multe fibre decât alte tipuri de produse. Înlocuirea cerealelor de orez cu fulgi de ovăz poate ajuta, de asemenea, la fel ca și utilizarea ocazională a apei.