mamaplus

Folosirea pudrei pentru bebeluși pe termen lung poate avea efecte grave

-
//
03.09.2020

Talcul este un mineral compus în principal din magneziu, siliciu și oxigen. Este o substanță adesea găsită în produsele cosmetice și de igienă personală, inclusiv pudra pentru bebeluși, pulberile corporale pentru adulți și pulberile faciale. Talcul ajută la absorbția umezelii, la împrospătarea materialelor și la reducerea frecării pentru a preveni erupțiile cutanate. Totuși, acest element are și efecte secundare despre care fiecare mamă ar trebui să fie informată.

Deși talcul a fost folosit pe scară largă timp de decenii, relativ recent au ieșit la iveală numeroasele procese împotriva companiilor de la care provin aceste produse. Principalul motiv ar fi faptul că folosirea acestei substanțe poate duce la complicații de sănătate. Studiile recente au arătat că talcul mărește cu aproximativ 30% riscul de cancer ovarian și endometrial.

Efectele secundare ale pudrei de bebeluși

Expunerea pe termen lung a talcului din acest produs are efecte secundare dăunătoare și chiar mortale. Îngrijorătoare este aparenta legătură dintre talc și diferite tipuri de cancer, în special cancerele ovariene, endometriale și pulmonare.

De asemenea, a fost găsită o legătură dintre expunerea la talc și numeroase probleme respiratorii deoarece această pudră se ridică în aer și este ușor inhalată. În timp, inhalarea talcului poate provoca respirație șuierătoare, tuse și alte iritații pulmonare. Aceste simptome pot duce la pneumonie, astm sau talcoză, o boală pulmonară progresivă care poate declanșa stări ireversibile, cum ar fi fibroza pulmonară sau insuficiența respiratorie.

Riscuri de expunere la talc

Deși orice persoană expusă la talc se poate alege cu probleme severe de sănătate, femeile și bebelușii sunt mai predispuși la a fi afectați de aceste efecte secundare negative.

Cea mai gravă complicație de sănătate apărută în urma expunerii la talc este cancerul ovarian. Aplicată pe șervețele sanitare, particulele pulberii pot călători în uter până în ovar, unde mărește probabilitatea apariției celulelor cancerigene ovariene. Se estimează că mii de cazuri de femei diagnosticate cu cancer ovarian în fiecare an sunt au legătură cu utilizarea talcului.

Efectele talcului asupra copiilor

S-au descoperit legături dintre utilizarea pudrei pentru bebeluși și apariția problemelor respiratorii la infanți. Practica de a aplica bebelușilor această pudră, în scopul bineintenționat de a preveni erupțiile cutanate și iritațiile de scutec, poate fi periculoasă pentru sănătatea copilului.

Atunci când un bebe inhalează această pudră, ea îi usucă membranele mucoase și îi afectează în mod negativ respirația. Mai mult, ea poate provoca iritații pulmonare acute sau chiar cronice, ducând astfel la obstrucția căilor respiratorii ale copilului. Există afirmații conform cărora inhalarea pudrei pentru bebeluși îi poate cauza infantului pneumoie, ca urmare a insuficientei respiratorii cauzate de inhalarea talcului din aceasta.