mamaplus

De la ce vârstă pot bebelușii să mănânce carne de vită și cum să o prepari corect

-
//
05.03.2021

Carnea este acum recomandată ca unul dintre primele alimente introduse în diversificare, în special pentru copiii alăptați la sân. Specialiștii din U.E., Canada, Marea Britanie recomandă carnea drept aliment esențial pentru bebeluși. Cei mai mulți pediatri americani recomandă vita – şi alte proteine – să fie introdusă între vârsta de 8 până la 10 luni. Este important să precizăm că informațiile prezentate în continuare au caracter orientativ, deoarece fiecare bebeluș este unic și poate avea anumite alergii și intoleranțe. De aceea, diversificarea trebuie discutată în primul rând cu medicul pediatru.

Introducerea cărnii de vită ajută bebelușul să absoarbă mai multe proteine, dar și fier, zinc și vitamine din grupul B. Trebuie să începem în perioada în care rezervele de fier cu care s-a născut bebelușul încep să se epuizeze. Carnea de vită este bogată în fier ușor de absorbit și de folosit de organism și conține multe alte minerale și vitamine benefice. Carnea de vită se recomandă bebeluşilor datorită conținutului de proteine, în special: 100 de g de vită conțin 0.8 g de grăsime şi 29.73 g de proteine.

Tipuri de carne și alimente pentru bebeluși

Alimentația bebelușului trebuie să conțină alimente bogate în fier, dar nu toate pot fi introduse de la început. Când vorbim despre carne, e bine să știm că de la 8 – 9 luni mai putem introduce, pe lângă cele de mai sus, ficat și pește alb (păstrăv, cod, șalău, merluciu, chefal, doradă). Abia de la 10 – 12 luni putem adăuga porc, oaie, gâscă, rață, ied și miel. Somonul se recomandă să fie adăugat înainte de vârsta de un an, fiind un posibil alergen. Dintre toate aceste tipuri de carne, doar carnea de vită și cea de somon sunt bogate în fier și recomandate bebelușilor.

Cum gătim carne de vită pentru bebeluș? 

Bebelușul poate începe să mănânce carne de vită imediat după ce a început să accepte alimente mai solide, de la 6 luni, dar nu uita că bebelușii nu au molari, deci carnea trebuie transformată în piure. Carnea fiartă și tocată fin sau la blender, transformată în pastă, este o altă opțiune perfectă. Înainte să urmezi procedeul de mai jos, amintește-ți însă că dacă vrei cea mai bună calitate trebuie să alegi cu atenție carnea, una dintre cele mai sănătoase opțiuni fiind carnea Black Angus, pentru plus de fier, vitamine și minerale.

Poți fierbe și toca o bucată de carne de vită pentru bebelușul tău. Singurul dezavantaj la acest tip de rețetă este faptul că multe substanțele nutritive rămân în apa în care a fiert carnea. Mulți părinți aleg să folosească o parte din această apă pentru prepararea unui piure mai lichid, dar mai bogat în substanțe nutritive. Eventual îl poți îngroșa cu prafuri bazate pe orez sau cereale, disponibile pentru bebeluși încă de la 4 luni.

Este posibil însă ca bebelușul să nu accepte acest tip de mâncare de la început din diverse motive. În acest caz, se recomandă prepararea unui piure din părți egale de legume și carne de vită. Un piure din cartof dulce și carne va oferi bebelușului un plus de fier, în timp ce dovlecelul asigură un plus de potasiu, vitamina C și beta-caroten.