Cu toții știm cât de important este contactul piele pe piele încă din primele ore de viață ale bebelușului. În același timp, informațiile le vizează de cele mai multe ori pe mămici și puțină lume știe că și tăticii ar trebui să facă același lucru. Studiile recente subliniază importanța contactului piele-piele dintre proaspătul tătic și bebeluș care ar trebui să dureze cel puțin jumătate de oră.
Prin atingerea cu bebelușul său, se produce o reorganizare a creierului bărbatului, iar acest lucru duce la un atașament puternic și profund cu fiul/fiica sa. Atingerea de piele a lui tati este plină de oxitocină care are un efect extrem de pozitiv asupra bebelușului.
Crezi că doar mama are atingerea aceea specială când vine vorba despre bebeluș? NU este adevărat! Un studiu prezentat de recnumitul medic pediatru, Dr. Nils Bergman, și preluat de Academia de Pediatrie din SUA, a explicat efectele profunde ale contactului piele-piele ale ambilor părinți cu bebelușul lor. Prin încurajarea acestui contact în prima zi de viață, putem ajuta tații să intre mai ușor în noul lor rol important, într-un mod cât se poate de pozitiv.
Dr. Nils Bergman a prezentat recent cercetări care arată doar 30 de minute de contact piele la piele, de fapt, are efecte profunde în creierul tatălui. Mamele au avantajul modificărilor hormonale naturale în timpul nașterii și imediat după naștere, în special hormonul oxitocinei.
Pentru tată, timpul petrecut cu îngrijirea copilului ajută la procesul de atasare de puiul său. De fapt, acest contact special îi trezeste instinctele de tată. Ceea ce se petrece în aceste momente speciale este esențial pentru formarea unor coexiuni speciale în creierul proaspătului tătic.
Contactul piele-piele este considerat ca o activitate optimă pentru a oferi nou-născutului un început mai bun.