Vara este un anotimp preferat de mulți dintre noi, însă temperaturile ridicate ne pot produce disconfort și chiar probleme de sănătate dacă nu ne protejăm. Știm cu toții că vârstnicii și copiii mici sunt mai vulnerabili la expunerile la temperaturi extreme. Dacă un vârstnic își poate purta singur de grijă, copilul mic nu poate spune ce îl deranjează, astfel că toată responsabilitatea pentru sănătatea și confortul celui mic îi revine părintelui.
Fie că bebelușul se află în casă, fie că este afară, trebuie să îi asigurați permanent un confort termic. Deși bebelușul nu are glandele sudoripare bine dezvoltate, se pare că el transpiră. Capacitatea lui de reglare a temperaturii este deficitară, pielea este subțire și fragilă, iar suprafața corporală este mai mare comparativ cu a adultului, astfel că el se supraîncălzește mult mai ușor decât adultul, se deshidratează, devine agitat, nu se alimentează bine și chiar au fost făcute asocieri între supraîncălzire și „Sindromul de moarte subită a copilului”.
Pentru a preveni toate aceste neplăceri, trebuie să respectați sfaturile medicilor, conform Dr. Melania Iancu, medic neonatolog:
1. Asigurați o temperatură confortabilă în casă!
Temperatura ideală în camera copilului este între 22 - 24°C, iar umiditatea trebuie menținută între 60 - 65 %. Pentru a vă asigura că reușiți să mențineți această temperatură și umiditate, trebuie să aveți în camera copilului un termohigrometru și să reglați sursa de răcire a aerului astfel încât să atingeți valorile necesare. Puteți folosi aparate de aer condiționat având grijă că filtrele aparatului să fie permanent menținute curate, iar fluxul de aer să nu cadă direct pe copil. Eventual, scoateți copilul din camera cât timp o răcoriți.
2. Îmbrăcați copilul corespunzător!
Îmbrăcați-l așa cum sunteți voi îmbrăcați! Folosiți hăinuțe subțiri, deschise la culoare, confecționate din materiale naturale precum bumbacul ce absoarbe transpirația și previne iritațiile și infectarea pielii. Îmbrăcați-l cu body-uri cu mânecuțe scurte și fără pantalon, dar puneți-i șosetuțe subțiri din bumbac. În casă nu-i puneți copilului căciuliță!
Atunci când sunteți la plimbare, întotdeauna acoperiți capul bebelușului, cu o pălăriuță, o bandană din bumbac sau o căciuliță croșetată, subțire.
Când doarme este bine să îl acoperiți cu o păturică foarte subțire din bumbac sau cu un scutec. În zilele toride este recomandat să îi faceți una - două băițe călduțe (cu 2 - 3 grade mai rece decât baia normală) pentru a-l răcori și a menține pielea curată și sănătoasă.
3. Plimbările copilului
Se vor face dimineața înainte de orele 10.00 și după-amiaza după orele 17.00 - 18.00 pentru a evita expunerea la razele ultraviolete nocive.
Pentru că pielea copiilor nu dispune de un filtru eficient împotriva radiațiilor ultraviolete, ei fac arsuri solare mult mai ușor, pierd apă și electroliți din organism, iar simptomele insolațiilor sunt mult mai puternice: febră mare, vărsături, guriță uscată, ochi ce par „înfundați în orbite”.
Evitați „băile de soare”! Se cunoaște că Vitamina D se formează în piele sub acțiunea soarelui, însă în zilele noastre toți bebelușii primesc Vitamina D oral pentru a preveni apariția rahitismului. Nu este nevoie să îi expuneți sub acțiunea directă a razelor solare, nici măcar în zilele înnorate deoarece razele ultraviolete pot avea nivel ridicat chiar și în aceste zile.
Căruciorul trebuie să fie acoperit cu copertină sau umbreluță. Materialul din care este confecționat ar trebui să fie subțire, deschis la culoare, aerisit (să ofere o bună ventilație).
4. Hidratați bine copilul! Alimentați-l corespunzător!
În mod normal bebelușii alăptați la sân își primesc din lapte cantitatea necesară de apă, dar în zilele toride de vară este bine să suplimentăm cantitatea de lichide cu apă plată sau ceaiuri din plante neîndulcite. Pentru cei alimentați cu lapte praf sau cei cărora li s-a diversificat alimentația deja, este recomandat să le oferim apă plată și ceaiuri în fiecare zi, de câteva ori, în cantități mici (atât cât cer). Copiii cu infecții urinare sau cei cu afecțiuni acute cu febră asociată, au nevoie de o cantitate sporită de apă.
Alimentația copilului mai mare trebuie să conțină alimente ușoare: multe legume și fructe. Evitați alimentele greu de digerat precum carnea, ficatul, ouăle, untul, ciocolata sau prăjiturile cu frișcă.
5. Protejați pielea bebelușului cu loțiuni sau creme cu factor mare de protecție
Pentru plimbări protejați pielea copilului folosind creme cu FPS minim 30, speciale pentru copii, rezistente la apă. Aplicarea cremei se face înainte de a ieși la plimbare și se repetă la fiecare 2 - 3 ore, mai ales la nivelul feței. Unii medici dermatologi recomandă creme cu FPS de 50 chiar.
6. Pregătirea pentru plajă și mare
Deși unii medici dermatologi nu recomandă concediile la mare înaintea vârstei de 2 ani a copilului, respectând câteva reguli de bază, vă puteți bucura de mare alături de cei mici:
- pe plajă mențineți copilul sub umbrelă tot timpul;
- evitați orele 10:00 - 18:00 când razele UV au intensitate maximă;
- hidratați bine copilul;
- folosiți creme de protecție solară.
Pregătirea pentru sejurul la mare ar trebui să înceapă cu o lună înainte prin cura de suc de morcovi, câte un pahar zilnic. Carotenul din sucul de morcovi este un bun ecran împotriva razelor UV, dar trebuie să știți că poate pigmenta palmele și plantele în oranj, ceea ce nu este nociv, doar „aparte”.
7. Tratarea insolației
Dacă totuși nu ați reușit să protejați copilul de efectele nocive ale razelor solare și cel mic a făcut insolație, va trebui să vă adresați de urgență medicului pediatru. Amânarea tratării insolației poate fi fatală, mai ales în cazul copiilor mici.
Semne ale insolației la copil:
- febră;
- piele fierbinte, roșie și uscată;
- buze uscate, crăpate, ochi „înfundați în orbite”;
- dureri de cap (cefalee) - la copii mai mari care știu să vorbească;
- absența transpirației;
- pete roșii (dermatită) la nivelul pielii, care apare mai ales la copiii îmbrăcați în haine confecționate din materiale sintetice;
- respirație superficială și rapidă;
- halucinații;
- dezorientare (observabilă la copilul mai mare);
- convulsii;
- comă.
Măsurile de prim ajutor în caz de insolație, până când ajungeți la medic:
- plasați copilul într-un loc umbrit, răcoros;
- dezbrăcați copilul de haine și acoperiți-l cu prosoape udate în apă călduță (cu 3 - 5 grade mai rece decât temperatura corpului);
- administrați-i cât de multe lichide primește (lichidul preferat - lapte, apă, suc de fructe, ceai);
- măsurați-i temperatura rectală;
- administrați-i antitermice - de exemplu, Paracetamol sau Ibuprofen;
- adresați-vă celui mai apropiat medic.