mamaplus

Constipația la bebeluși. Cum apare și care sunt cele mai bune remedii?

-
//
28.10.2019

Constipația la bebeluși reprezintă imposibilitatea de a avea scaun zilnic, cel puțin o dată pe zi. Află din ce cauză apare și cum putem ajuta bebelușul.

Un părinte este atent în fiecare zi la râsul, plânsul sau strănutul copilului său pentru a căuta indicii asupra stării sale de bine. Unele semne ale unei probleme ar putea fi mai dificil de detectat. Constipația este un exemplu.

Semnele constipației:

Un bebeluș hrănit exclusiv la sân va avea scaun în fiecare zi. Adesea, aproape toți nutrienții sunt absorbiți. De fapt, bebelușii hrăniți exclusiv la sân nu se constipă aproape niciodată.

Bebeluții hrăniți cu formule de lapte praf, pe de altă parte pot avea până la trei, patru scaune pe zi, sau unul la câteva zile.

Cu toate acestea, numărul normal de scaune la bebelușii sănătoși variază și este afectat de tipul de lapte, de introducerea alimentației solide și de specificitatea alimentelor consumate.

Înțelegerea posibilelor semne ale constipației te poate ajuta să detectezi o mică problemă care se poate transforma într-una mare.

Lipsa frecvenței scaunelor:

Dacă copilul tău nu are scaun câteva zile, iar apoi face tare, atunci ar putea fi constipat. Constipația este definită nu doar de frecvența, ci și de consistența scaunelor.

Copilul se screme:

Dacă cel mic se screme în timp ce are scaun, acesta ar putea fi semnul unei constipații. Bebelușii constipați adesea scot un scaun foarte tare, cleios care este greu de eliberat, motiv pentru care ei împing cu putere și se screm mai tare ca de obicei.

Sânge în scaun:

Dacă observi firișoare de sânge în fecalele bebelușului tău, se poate ca acestea să apară de la efortul de a împinge.

Abdomen tare:

O burtică tare poate fi semnul constipației. Balonarea și presiunea cauzate de balonare ar putea face ca stomacul copilului să se simtă tare la atingere.

Refuzul de a mânca:

Dacă este constipat, bebelușul se poate simți sătul foarte repede, motiv pentru care va refuza să mănânce deoarece îi cauzează disconfort.

Cele mai bune remedii:

Dacă ajungi la concluzia că bebelușul este constipat, ai câteva remedii naturale la îndemână:

  • Schimbă laptele. Dacă îl alăptezi, încearcă să-ți ajustezi dieta pentru că cel mic ar putea fi sensibil la ceva ce mănânci tu. Dacă îl hrănești cu formulă de lapte praf, încearcă să alegi un alt tip, cel puțin până scapă de constipație.
  • Folosește alimente solide (broccoli, pară, prune, pere, piersici, mere fără coajă).
  • Dă-i piureuri. Dacă copilul are peste șase luni, folosește alimentele de mai sus pentru piureuri. Nu uita că fructele și legumele conțin fibre naturale.
  • Dă-i mai multe lichide pentru că o hidratare corespunzătoare ajută tranzitul intestinal. Pentru bebelușii peste șase luni, sucul de pere sau prune poate fi de mare ajutor.
  • Încurajează mișcarea pentru că aceasta accelerează digestia.
  • Fă-i masaj blând pe burtică pentru a-l stimula să aibă scaun.

Dacă nici una dintre metodele acestea nu funcționează, îți rămâne microclisma sau supozitorul cu glicerină, atenție, varianta pentru copii. Orice măsură ai lua, nu uita să te sfătuiești cu medicul copilului.