mamaplus

Ce teste și verificări medicale se fac nou-născutului în primele trei zile după naștere

-
//
07.05.2020

În primele ore după naștere, medicul neonatolog îi va face nou-născutului tău un examen fizic complet, verificând inima, plămânii, ochii, coloana vertebrală, pielea, șoldurile, sistemul nervos central, circumferința capului și restul corpului. Ai astfel ocazia de a-ți exprima orice preocupare cu privire la bebelușul tău și pentru a pune întrebări medicului. În primele 3 zile au loc primele teste și verificări medicale ale bebelușului.

Testul APGAR - primul test de screening făcut nou-născutului:

Primul test efectuat asupra copilului tau este testul Apgar. Se face la 1 minut după naștere și apoi se poate face din nou după 5 minute (și, în câteva cazuri, după 10 minute).

Numele provine de la medicul Dr. Virginia Apgar și este, de asemenea, un acronim pentru cele cinci domenii principale verificate: Activitate, Puls, Grimasă (răspuns la stimulare), Aspect și Respirație. Cel mai mare scor posibil este 10. Cei mai mulți nou-născuți veniți la termen au un scor între 7 și 10. Scopul acestui test este de a decide dacă bebelușul are nevoie de asistență medicală imediată. Nu prezice sănătatea mentală sau fizică viitoare. În perioada imediată de după naștere, e posibil nici să nu realizezi faptul că bebelușul tău este verificat.

Primele verificări fizice:

După ce ai avut ocazia să îți pupi bebelușul imediat după naștere sau să îl iei în brațe pentru scurt timp, el va fi cântărit și măsurat, apoi va fi verificat dacă are semne din naștere sau vreun defect fizic, dar și dacă are reflexele normale. Medicul face astfel primele verifcări necesare pentru a se asigura că micuțul nu are probleme după naștere sau anumite malformații.

Vitamina K și picăturile pentru ochi:

Vitamina K joacă un rol important în coagularea sângelui. Unii nou-născuți nu au suficientă vitamină K, a cărei lipsă poate provoca uneori probleme minore, cum ar fi sângerări din nas sau gură sau alteori probleme majore precum accidente vasculare cerebrale sau deces. De aceea, nou-născutul primește o injecție de vitamina K la scurt timp după naștere.

De asemenea, bebelușul tau poate primi picături pentru ochi în primele ore de la naștere pentru a preveni infecțiile oculare (unele dintre acestea pot duce la orbire).

Cordonul ombilical:

După ce neonatologul tău sigilează cordonul ombilical al nou-născutului tău, poate lua o mostră de sânge din el pentru a determina tipul de sânge al bebelușului tău. Sângele poate fi folosit și pentru alte teste. Dacă alegi în timpul sarcinii sa fie prelevate mostre de sânge din cordonul ombilical după ce cordonul este tăiat, medicul sau asistenta medicală vor introduce un ac în vena ombilicală încă atașată la placentă pentru a extrage sânge în acest scop. Bebelușul nu va simți nimic după ce cordonul a fost tăiat. Sângele din cordonul ombilical al copilului conține celule stem, care pot fi utilizate pentru a trata anumite afecțiuni mai târziu în viață sau pot fi folosite pentru un frate care are nevoie de tratament. Sângele sau țesutul recoltat poate fi înghețat și depozitat.

Controlul pediatric al bebelușului:

În prima sau a doua zi după naștere, bebelușul va fi verificat din nou de către medicul pediatru sau neonatolog. Procedura include examinarea formei capului copilului, urechile, ochii, gura, mâinile și picioarele. Medicul va asculta inima și respirația. El va întoarce bebelușul pentru a verifica coloana vertebrală și pentru a controla șoldurile cu scopul de a se asigura că nu exista vreo luxație. Toate semnele din naștere vor fi examinate și unele dintre reflexe vor fi testate. 

Cel mai frecvent test este reflexul Moro, care se realizează prin faptul că se lasă capul copilului să cadă în palmă pe o distanță scurtă, în timp ce copilul stă pe spate. Copilul va răspunde prin aruncarea ambelor brațe cu degetele întinse și își va întinde picioarele, ca și cum ar vrea să se agațe de mama. De asemenea, poate să plângă puțin. Un astfel de reflex indică funcționarea sistemului nervos. Bebelușului i se va administra, de asemenea, primul său vaccin împotriva hepatitei B înainte de externarea din maternitate.

Teste de screening pentru nou-născuți:

Fiecare țară prevede prin lege propria listă de teste de screening pentru nou-născuți. Aceste teste sunt importante deoarece ajută la descoperirea unor tulburări grave, care pot pune viața în pericol și care nu prezintă simptome evidente. Doar aproximativ 1/10 din 1% dintre copii vor avea o afecțiune. Dar identificarea rapidă a acestor probleme și obținerea tratamentului adecvat îi pot salva.

Testele sunt în primul rând teste de sânge, iar o mostră din sângele bebelușului este suficientă pentru a face întreaga serie de teste. Mostra de sânge este extrasă (de obicei din călcâi) înainte ca bebelușul să fie externat. Unele afecțiuni nu sunt detectabile în primele 24 de ore.

Teste auditive la nou-născuți:

Un test auditiv este important să fie făcut după nașterea bebelușului. Testul cel mai frecvent utilizat este testul de auz pentru nou-născuți prin OAE – emisii otoacustice. Acesta implică așezarea unei căști mici și înclinate în partea exterioară a urechii bebelușului și redarea de sunete de o intensitate redusă, ca un click repetat. Într-o ureche fără afecțiuni, organul de auz (cohleea) ar trebui să producă sunete ca răspuns la aceste click-uri. Acestea sunt înregistrate și analizate de către sistemul de screening computerizat. Un test auditiv durează de obicei doar câteva minute și se poate face la pat, adesea în timp ce bebelușul doarme. Nu doare. Deoarece auzul poate afecta dezvoltarea copilului și capacitatea acestuia de a vorbi, găsirea și tratarea problemelor din timp este foarte importantă. Din păcate, acest test se poate face doar în maternitățile dotate cu aparatura necesară, de aceea este bine să afli din timp dacă în maternitatea unde vei naște există posibilitatea de a face testul.