Strănutul este un reflex necondiționat care nu ar trebui să reprezinte un semn de îngrijorare, atâta timp cât părinții monitorizează cu atenție starea generală a copilului și existența altor simptome periculoase. Atunci când bebelușul strănută, primele întrebări care apar în rândul părinților sunt legate deseori de instalarea unei răceli sau a altor afecțiuni. Ei bine, ceea ce ar trebui să cunoașteți din start este că strănutul este absolut normal și nu ar trebui să fie un motiv în plus de îngrijorare.
Un nou-născut ar putea strănuta și până la douăsprezece ori pe zi! Cu alte cuvinte, strănută destul de des. Strănutul este un reflex normal, care îl ajută să îşi cureţe nasul – elimină în felul acesta secreţiile care îi jenează procesul de respiraţie. E posibil să observaţi că strănută când vine în contact cu aerul proaspăt (reacţia poate fi însoţită chiar de urinat).
Copilul dobândește capacitatea de a strănută chiar înainte de naștere, dar pentru prima dată el poate demonstra această abilitate lumii numai după naștere, când căile respiratorii sunt umplute cu aer.
Şi totuşi de ce strănută bebeluşii des?
Explicaţia este următoarea: firele de păr din interiorul nărilor nu sunt suficient de dezvoltate pentru a-şi „exercita“ rolul de filtru natural. În plus, dat fiind că ei au nasul şi nările mici, odată ce se întâlnesc cu microparticulele iritante din aer, strănutul se declanşează mai uşor.
Când este cazul să mergem la medic?
Atunci când strănuturile sunt asociate cu stări febrile, stări de agitaţie ori tuse, respiraţie dificilă, secreţii nazale modificate, este cazul să mergem la medic. Cel mai probabil este vorba de o infecţie de natură respiratorie. Adresaţi-vă medicului pediatru, descrieţi simptomele bebeluşului, pentru a lua măsurile indicate!