Laptele de soia este o alternativă destul de bună pentru laptele de vacă, având în vedere că este acceptat mai ușor de către copii când vine vremea tranziției de la laptele matern sau praf. Totuși, înainte de a-i da micuțului tău lapte de soia, mai ales dacă el a refuzat până acum laptele de vacă, e bine să te informezi și să fii atentă la unele lucruri.

În primul rând, ai grijă ca laptele de soia pe care îl cumperi pentru bebe să fie integral. Și nu varianta fără grăsimi a acestuia. Grăsimile sunt importante în dezvoltarea creierului la copiii sub 2 ani. În plus, specialiștii recomandă să te asiguri că laptele de soia este fortificat cu vitamina A, vitamina D și calciu.

De altfel, e indicat să-i suplimentezi dieta micuțului și cu alte alimente bogate în calciu. Deoarece laptele de soia conține fitati. Acestea sunt substanțe naturale ce se găsesc în cerealele integrale, nuci și legume și care pot reduce absorbția de calciu și de alte minerale în organism.

Ca să-ți faci o idee, pe cutia de lapte integral de soia scrie că o porție (un pahar de 250 gr) conține între 200 și 300 mg de calciu. Dar organismul absoarbe numai 75% din această cantitate. Așa că în restul meniului alege pentru bebelușul tău alimente bogate în calciu, precum broccoli, napi, turte de mălai procesate cu limetă, iaurt și brânză, precum și cereale fortifiate cu calciu.

Deoarece laptele de soia e de origine vegetală, nu conține vitamina B12. Aceasta se găsește doar în alimentele provenite de la animale (inclusiv în laptele de vacă). Asigură-te că micuțul tău își începe ziua bine și are parte de toți nutrienții de care are nevoie, dându-i la micul dejun o porție de cereale fortifiate cu vitamine și lapte de soia.

Atenție mare în cazul copiilor alergici

Reține că, dacă bebelușul tău e alergic la laptele de vacă, există 10-14% șanse să fie alergic și la laptele de soia. În cazul în care copilul tău este alergic la laptele de soia, trebuie să discuți despre acest lucru cu medicul pediatru. De asemenea, dacă nu îi place gustul de soia, îi poți cumpăra lapte gata aromat. Vei evita astfel ca micuțul să refuze mâncarea.

Pe lângă proteine, multe mărci de lapte de soia conțin și izoflavone – un tip de fitoestrogeni, adică hormoni asemănători estrogenului și care se găsesc în plante: cereale integrale, cartofi, fasole uscată, chiar și în mere. Nu există vreo dovadă că izoflavonele găsite în proteinele din soia – folosite des în laptele praf pentru bebeluși – ar avea vreun efect secundar asupra copiilor.

Băut cu moderație (1-2 căni pe zi), laptele de soia reprezintă o alternativă potrivită pentru un copil de peste un an care nu vrea să consume lapte de vacă, are o intoleranță la lactoză sau este alegic la produsele lactate.