Dacă tot e toamnă, iar vedeta acestui sezon este dovleacul, am zis să ne documentăm mai mult la acest subiect și să le informăm pe proaspetele mămici în privința prezenței dovleacului la etapa de diversificare a alimentației bebelușului. Dacă vrei să mai adaugi un fruct sănătos în meniul micuțului tău, articolul de față conține toate recomandările de care s-ar putea să ai nevoie.
Da, ai auzit bine. Dovleacul este un fruct, pentru că se obține din semințe și este de două feluri: plăcintar sau felinar. Având la bază un conținut ridicat de beta-caroten, beneficiile dovleacului pentru organism sunt uluitoare. Pulpa de dovleac din care se prepară piureurile îndrăgite de copilași abundă în proteine, grăsimi sănătoase, minerale și vitaminele C,D, E și cele din grupa B. Apropo, dovleacul conține chiar mai mult beta-caroten decât morcovii! Toate aceste proprietăți întăresc sistemul imunitar și sistemul nervos al copilului, îmbunătățesc funcția cardiacă și arterială și protejează pielea sensibilă a copilului împotriva iritațiilor. În plus, vitamina T normalizează metabolismul.
Dovleacul conține și fier – un element important care previne anemia. Totodată, calciul întărește dantura și oasele, iar fibrele contribuie la o digestie mai bună.
Cum să alegi dovleacul pentru alimentația bebelușului?
Regulile sunt destul de simple. Alege un dovleac fără pete, lovituri sau crăpături pe coajă. Ciocănește coaja dovleacului. Când sună a gol, înseamnă că este bine copt. Păstrează dovleacul întreg, într-un loc răcoros, ferit de umezeală și razele soarelui.
Când introduci dovleacul în alimentația bebelușului?
Dacă îți alăptezi bebelușul cu lapte praf, poți să-i dai piureuri din comerț, începând cu vârsta de 5 luni. Dacă îți alăptezi copilul la sân, poți să introduci piureurile din dovleac de la vârsta de 6 luni.
În cazul în care vrei să prepari acest piureu de sine stătător, alege un dovleac mai palid la culoare. Dovleacul este un fruct care poate provoca alergii și tocmai de aceea, ar fi bine să începi cu cantități mici – de la 0,5 lingurițe, până la 45 de grame pe parcursul unei luni, iar până la 2 luni se va ajunge la 70 de grame. La vârsta de 10 luni, porția zilnică de dovleac se ridică la 120 de grame, iar după împlinirea vârstei de un an – până la 150 de grame. Ulterior, îi puteți oferi copilului suc sau pulpă de dovleac.