Există opinii care spun că viața unui nou-născut se reduce doar la mâncare, somn și plânsete atunci când este cazul. Dincolo de aceste idei preconcepute, cercetările asupra dezvoltării bebelușilor au relevat faptul că cele 5 simțuri – văz, auz, miros, gust și tactil sunt prezente încă de la naștere, iar copilul le folosește din plin.
Se spune că nou-născutul își recunoaște mama după miros, că adoră să fie alintat, îi place să fie alăptat la sân și să fie ținut în brațe. Cu alte cuvinte, bebelușul își folosește toate simțurile pentru a trece prin aceste etape.
Mirosul este unul dintre primele simțuri care se activează la făt. El apare între săptămânile 11 și 15 de sarcină. În primele săptămâni sau chiar luni de viață, cel mai important lucru pentru un bebeluș este să simtă mirosul mamei.
Dar, dacă totuși nu poți să stai în permanență lipită de el. Care este soluția în acest caz? Învelește bebelușul de fiecare dată cu aceeași păturică. În felul acesta, păturica se va imprima cu propriul lui miros, iar cel mic se va simți fericit și protejat.
Un tricou de-al mamei pe care copilul să-l aibă în preajmă trebuie să rămână „o păturică de ocazie”, de exemplu, atunci când își petrece câteva zile la bunici.
Probabil că te întrebi, în această situație, dacă este o idee bună să speli în mod regulat păturica lui favorită. Da, spal-o, pentru că este mai puțin grav pierderea mirosului, decât mulțimea de bacterii pe care cel mic le preia de acolo.
„Mirosul mamei este foarte important, cel din jurul gâtului si cel din zona areolelor mamare. Este un miros unic pentru copil care îl ajută să-și recunoască mama. De exemplu, când pui copilul să eructeze, de fapt de ce eructează? În clipa aceea, micuțul simte mirosul mamei, o recunoaște și începe să se relaxeze”, a explicat Violeta Stan, medic primar specialist în neuropsihiatrie infantil.