Deşi reprezintă o sursă de proteine de calitate, de acizi grași Omega 3, Omega 6, sursă bună de fier şi, prin urmare, nu ar trebui neglijat, peștele nu este prima alegere a părinților când vine vorba despre introducerea cărnii în meniul copilului. Deși unele surse recomandă introducerea peștelui în alimentația bebelușilor începând cu vârsta de 6 luni, nutriționiștii sunt de o altă părere.

”Sfatul meu este să se introducă în jurul vârstei de 7-8 luni, după ce copilul s-a obişnuit cu câteva legume, fructe, cereale. De asemenea, recomand să se înceapă cu peşte alb: şalău, cod, în porții mici primele dăți. Având un gust pregnant și fiind și un aliment cu potențial alergen, peştele se adaugă în alimentaţie cu două-trei zile de pauză, ceea ce înseamnă că nu se oferă un alt aliment nou în următoarele două-trei zile, pentru a putea urmări eventualele reacții alergice și pentru a observa dacă este pe placul copilului.”, susține Cosmina Nițu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului.

Cum se pregăteşte şi cum se prepară peştele?

Se îndepărtează cu atenție toate oasele și pielea și apoi se spală și se prepară la abur sau la cuptor, oferit pasat sau în bucăți mici, în funcție de vârsta copilului. De obicei, majoritatea părinților optează pentru cod, ca prim sortiment de pește în hrana solidă, datorită gustului mai neutru.

Ce tip de peşte este recomandat pentru copii?

Pentru copii, tipurile de peşte recomandat includ şalăul, sardinele, codul, heringul, dorada, somonul și păstrăvul, ideal peşte de captură, pescuit în ape curate.

Este important să se limiteze consumul peștilor cu conținut ridicat de mercur. Recomandarea este valabilă pentru toate persoanele, dar mai ales pentru femeile însărcinate sau care alăptează, și copiii mici. Peștii de dimensiuni mari au cele mai ridicate niveluri de mercur – rechin, pește spadă, macrou king, ton obez (bigeye tuna). Semnele de alergie la pește includ greață, vărsături, diaree, erupții cutanate, urticarie și (mai rar) șoc anafilactic, o reacție alergică acută care poate provoca dificultăți de respirație.