Deși pentru unele mame ar părea incredibil, dar la unii bebeluși poate lipsi scaunul chiar și 10 zile la rând, iar specialiștii afirmă că nu este niciun motiv de îngrijorare. Cât de mult timp este prea mult pentru un bebeluș să nu aibă scaun? Răspunsul depinde de vârstă și dieta alimentară, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. De cele mai multe ori, constipația se tratează cu un tratament simplu, sau fără nici un tratament.
Bebelușii mai mari de 8 săptămâni pot să nu aibă scaun 4 sau 5 zile la rând, iar asta nu înseamnă că sunt constipați.
Bebelușii alăptați, mai ales aceia care nu au trecut încă la alimentația solidă pot să nu aibă scaun chiar și două săptămâni, mai ales după vârsta de 2-3 luni.
Laptele matern este exact cel de care copilul are nevoie și uneori nu se risipește nimic. Bebelușii alăptați la sân aproape niciodată nu sunt constipați. Ar putea trece mult timp fără ca ei să murdărească scutecul, însă intestinele lor nu sunt pline de caca. Dacă copilul pare că nu se simte confortabil, probabil că altceva este în neregulă. Laptele matern este un laxativ natural, iar bebelușii alăptați exclusiv, care nu au trecut încă la alimentația solidă, nu au aproape niciodată nevoie de laxativ.
Ceea ce contează este ca nou-născutul să fie mulțumit, să ia bine în greutate, să sugă corect la sân, nu frecvența scaunelor. Când în cele din urmă acești bebeluși elimină excrementele, scaunul este moale, ceea ce înseamnă că nu este constipat. Scaunele neregulate nu înseamnă ”constipație”.
Când un copil alăptat exclusiv are scaune tari trebuie consultat un medic
Dacă copilul pare că nu se simte confortabil, se chinuie să facă caca, sau are un scaun tare, probabil că este constipat. Încearcă să-i masezi burtica bebelușului, fă-i o baie călduță sau măsoară-i temperatura rectal. Termometrul introdus în funduleț stimulează rectul, dar verifică și febra care ar putea indica un motiv mult mai serios pentru care copilul nu se simte confortabil. Dacă copilul este în continuare constipat și nu are febră, încearcă să-i dai puțin suc de prune sau de pere sau pune-i un supozitor cu glicerină pentru copii.
De asemenea, odată începută diversificarea, oferă-i alimente care conțin fibre. Ele au efect laxativ și ajută la eliminarea resturilor de mâncare din intestine. Legumele proaspete și cerealele integrale sunt cele mai bune exemple în acest sens.
De ce să nu îi dai apă când este constipat
Nu-i da bebelușului apă. Deși deshidratarea poate fi o cauză de constipație, nu-i da copilului apă decât atunci când primești această recomandare de la medic. Apa poate cauza o tulburare de electroliți ce poate fi destul de gravă. Laptele matern sau formulele de lapte praf conțin exact cantitatea necesară de sodiu, potasiu și alți electroliți. În plus, prea multă apă ar putea fi periculoasă pentru rinichii copilului.
Când constipația bebelușului prezintă o urgență medical?
Dacă copilul are sânge în scaun, plânge persistent, are febră sau nu se hrănește normal, cere sfatul medicului. Dacă scuipă un lichid de culoare galbenă sau verzuie sau dacă vomită, acestea sunt urgențe medicale ce trebuie tratate imediat. Poate fi vorba de o obstrucție intestinală.