mamaplus

Alimente împotriva constipației la bebeluși. Piureuri care grăbesc tranzitul intestinal

-
//
13.12.2019

Este uimitor că după nașterea bebelușului o mare parte dintre discuții se învârt în jurul scaunului acestuia. Nu este de mirare, pentru că, de cele mai multe ori, este un semn al sănătății celui mic. Când trec mai multe zile în care nu a avut scaun cauți alimente împotriva constipației la bebeluși care să îl ajute să își elibereze burtica.

Pentru bebelușii hrăniți doar cu lapte, fie el praf sau de la sân, constipația este un lucru obișnuit. În medie copiii de 0-4 luni ies afară de 3-4 ori pe zi. Mult mai importantă decât frecvența, este consistența. Dacă scaunul este prea tare, atunci înseamnă că laptele stă în stomacul celui mic mult mai mult decât trebuie.

Când apar problemele cu tranzitul intestinal:

Bebelușii alăptați au scaun aproape după fiecare masă în majoritatea cazurilor. Totuși, sunt cazuri, fără să fie neapărat o problemă de sănătate, când trec câteva zile fără scaun. Acest lucru se întâmplă din cauză că laptele matern este digerat mai greu.

Totuși, constipația la bebelușii alăptați poate fi un semn de alergie la proteina din lapte. În acest caz, primul pas este ca mama să scoată din alimentația ei toate produsele lactate pentru o perioadă. Dacă situația se ameliorează atunci aceasta este cauza. Femeile care alăptează ar trebui să mănânce câteva prune pentru a pune în mișcare stomacul copilului.

Copiii hrăniți cu lapte praf au de cele mai multe ori probleme cu constipația. Cea mai bună variantă este să discuți cu pediatrul pentru a găsi în timp util cauza.

Alimente împotriva constipației la bebeluși în timpul diversificării:

Atunci când se începe diversificarea se schimbă și consistența și frecvența scaunului. Intestinele bebelușului sunt mult mai mature acum, dar și durata de procesare a alimentelor este mai mare. De aceea, cel mai probabil, vor fi mult mai puține scaune pe zi. În acest caz, mâncarea poate fi un aliat de nădejde sau un pericol.

Cel mai bine ar fi să eviți bananele și cerealele în perioada de constipație. De asemenea, trebuie să limitezi aportul de produse care nu au în compoziție o cantitate suficientă de fibre. În această categorie intră pâinea și pastele. Nu trebuie să le elimini de tot din alimentație, ci să reduci cantitățile până când se reglează tranzitul intestinal.

Când survine constipația sau scaunul este foarte tare trebuie să introduci mai des în dieta bebelușului fibre. Orice conține tărâțe este potrivit pentru a rezolva probleme de constipație ale bebelușului. De asemenea, poți alege cereale îmbogățite cu fibre, paste integrale, orez brun. Nu trebuie să excluzi din dietă prunele, piersicile sau perele și nici broccoli, fasolea sau varza de Bruxelles. Fructele și legumele trebuie să le servești sub formă de piure.

Un aspect important îl reprezintă hidratarea, așa încât este bine să îi dai copilului să bea suficientă apă. Dimineața și seara oferă-i apă, dacă ai început diversificarea.

După ce tranzitul intestinal își revine la normal este bine să îi oferi bebelușului tău piureuri ușor de digerat de avocado sau cartofi dulci. Dacă cel mic are mai mult de 9 luni poți să îi presari și câteva semințe de in în mâncare.

Seara, înainte de culcare este de ajutor să îi faci bebelușului o baie călduță. În felul acesta se vor relaxa organele, iar digestia va fi mult mai ușoară. Tranzitul intestinal va fi grăbit și făcând câteva exerciții de tip „bicicletă” sau dacă îi faci masaj pe burtică în cercuri concentrice, în jurul buricului.

Piureuri împotriva constipației la bebeluși:

Pară, prune, praf de cuișoare

Se pune para la fiert și se lasă 2-3 minute, cât să se înmoaie. Într-un blender se pun 2 prune spălate, fără sâmburi, para, fără sâmburi, și un praf de cuișoare.

Fenicul, piersică și mazăre

Mazărea se fierbe, apoi se pune în blender cu ¼ de fenicul, piersica spălată, fără sâmbure. Se mixează până se obține un piure de o consisență nu prea tare.

Pară coaptă, curmale, portocală

Se spală și se curăță de cotor para. Se pune la cuptor pe o hârtie de copt. Se lasă la foc mediu aproximativ 15 minute. Apoi se scoate, se pune în blender împreună cu 2-3 curmale fără sâmburi și jumătate de portocală.

Prune, pară, levănțică

Se pot folosi și prune congelate, dacă nu ai la îndemână fructe proaspete. Se pun în blender, împreună cu para spălată și curățată de cotor și un praf de levănțincă crudă. Levănțica poate fi înlocuită cu ghimbirul praf.

Dovleac, iaurt și prune

Poți folosi dovleac congelat dacă nu este sezonul lui. În ambele cazuri se pune la cuptor pentru 20-30 de minute. Când este gata se pune în blender cu 100 ml iaurt grecesc și 2-3 prune spălate, fără sâmburi.