Alăptarea bebelușul... Dureros? Nu! Frumos! :)

Alăptarea corectă

Foarte adesea, ascultând istorioarele mamelor care alăptează - auzi despre povestea tristă despre cum copilul "a ros mameloanele până la sange", sau "despre cât e foarte ddureros să să alăpteze",sau despre cum  "a alăptat printre lacrimi și cu dinții încleștați" ...  Și apoi puteți auzi sfaturile insistente ale prietenelor: trebuie să-ţi pregăteşti sânul pentru alăptare, să-l frecati cu un prosop, să folosiţi dușul de contrast, să folosiţi creme emoliente si unguente și .... să speraţi că toate acestea vor ajuta.

Se crează impresia că alăptarea la sân, este un adevărat chin, iar mameloanele crăpate până la sânge şi durerile insuportabile sânt caracteristice procărei femei care alăptează.

În realitate însă există mame care nu interprind absolut nimic, şi totuşi nu le sânt cunoscute asemenea momente. Deci, care e secretul lor? 

Răspunsul e cât se poate de simplu, asemenea mame au adoptat o alăptare corectă chiar din primele clipe, astfel nu şi-au traumat mamelonul. Cum se face acest lucru şi cum îţi poţi da seama că alăptezi corect? Şi ce trebuie să faci dacă totuşi au apărut crăpături pe mamelon?

Totul este extrem de simplu. Pentru început să determinăm cele 4 criterii a unei alăptări corecte:

  • Guriţa larg deschisă 
  • Bărbiţa lipită bine de sân 
  • Buza inferioară întoarsă 
  • Partea de jos a areolei se vede mai puţin decât partea de sus. 

Iar acum să intrăm în esenţa lor:

Guriţa larg deschisă

Descriere:

Cum arată o guriţă care nu este larg deschisă? Copilul suge, iar gura lui este deschisă la 90 de grade, posibil buza de jos să fie bine lipită, în timpul alăptării se pot auzi ţocănituri. Mamei  îi este dureros sau neplăcut, deseori pot apărea furnicături în mamelon sau senzaţie de mâncărime sub piele. Guriţa larg deschisă este  guriţa deschisă la 150 de grade şi arată de parcă micuţul cască.

Alăptarea corectă

De ce se întâmplă asta:

Alăptarea corectă

Mama s-a grăbit să-şi pună copilaşul plângând la sân în timp ce acesta întorcea capul dintr-o parte în alta şi flutura din mâini. În această situaţie este greu să aştepţi până când micuţul va deschide gura larg. Copilul plânge şi mama vrea să-l liniştească mai repede. 

Poate că în această poziție copilului îi este incomod să deschide gura. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea atunci când copilul are posibilitatea să încline capul înapoi. Încercați să apăsați barbia la piept în timp ce deschideţi gura larg. Probabil însă că veţi reuşi  să deschideţi gura, dar nu foarte tare. Acordaţi atenție la limbă - ea este ghemuită . Și acum încercaţi să înclinați capul înapoi și să deschideţi din nou gura cât mai larg posibil. Poate că de data asta va reuşit mult mai bine. Iar limba are abilitatea de "ieşi"departe, astfel încât să se suprapună peste gingiile şi buza inferioară  ( anume aşa ce este să deschideţi  gura copilului pentru a-l alăpta ) .

Ce se poate de făcut?

Alăptarea corectă

Încercaţi să alăptaţi micuţul când acesta este calm, poate chiar somnolent. Nu aşteptaţi până când copilul ca începe a plânge. PLânsul vorbeşte deseori despre faptul că micuţul nu mai poate răbda nici să deschidă corect guriţa nici să fie alăptat corect. Îi este prea tare foame!

Încercaţi să luaţi micuţul în braţe si şa-l alăptai la primele semne de nelinişte, când acesta se începe a mişca prin somn, când deschide guriţa şi încearcă să-şi sugă degetul sau pumnul.

Atunci când îl puneţi la piept aveţi grijă ca micuţul să aibă posibilitatea să încline uşor capul înapoi, nu-i ţineţi capul cu mâna. Nu presaţi ceafa. Suportul trebuie să fie la spate, gât şi umeri. 

Încercaţi să aşteptaţi până când copilul va deschide guriţa destul de larg. Puteţi trece mamelonul peste buza superioară, în stânga şi în dreapta. Micuţul va căuta mamelonul deschizând gura larg. Important este să aşteptaţi acest moment, când copilul a deschis gura larg, repede băgaţi-i mamelonul în gură.

dacă, becătând la toate eforturile, micuţul a prins mamelonul dar nu a deschis gura larg, îi puteşi trage un pic în jos bărbiţa, guriţa se va deschide mai mult, iar suptul mai efectiv.

Bărbiţa strâns lipită de sân

Descriere:

Dacă în timpul alăptării mama îşi ţine copilul destul de departe, între bărbiţa acestuia şi sân va fi o distanţă mare, sau bărbiţa abia de va atinge sânul. În acest caz de asemenea se pot auyi clănţături, mama poate simţi durere, după supt mamelonul va rămâne încovoiat, şi probabil areola va fi mai vizibilă în partea de jos decât în partea de sus. Guriţa nu estelarg deschisă.

Alăptarea corectă

De ce s-a întâmplat asta:

De regulă aceasta se întâmplă dacă micuţul este departe de mamă sau dacă micuţul nu este întors cu burtica către mamă, sau stă pe spate şi are capul întors. Multe dintre mămici cred că, micuţului nu îi este incomod dacă îl strângi la piept sau că nasul se va "afunda" prea tare în sân şi copilul nu va avea cum să respire.

Ce se poate de făcut?

Când alăptaţi întoarceţi micuţul cu tot corpul spre dvs. astfel ca burtica şi faţa să fie întoarse în aceeaşi direcţie. Apropiaţi copilul cât mai mult de corpul dvs. Cu cât micuţul va fi mai aproape de mamă, cu atât va deschide mai larg guriţa şi va apuca mamelonul.

Capul copilului trebuie să fie liber, astfel încât să-l poată înclina înapoi. În acest caz, copilul ia sânul ca şi cum de jos, bărbia este apăsat, iar nasul liber.

Când bărbiţa este lipită de sân, iar gura larg deschisă, sub bărbie copilului poate fi văzută o cută care apare deoarece sânul și bărbia este strâns lipite unul de altul.

Buza inferioară întoarsă

Descriere:

În timpul alăptării,  atunci când copilul este întors spre mamă  șistrâns aproape, de obicei buzele nu sunt  vizibile, ele sânt ascunse după obraji, care sânt strâns lipiţi de pieptul mamei. Dar, dacă  împinge un pic  sânul,  veţi vedea buza inferioară.  În unele cazuri, aceasta poate fi întoarsă înăuntru, din acest motiv copilul nu apucă mamelonul suficient și mama poate o senzație de disconfort în timp ce-l alăptează.

De ce se întâmplă asta?

Acest lucru se întâmplă cel mai des dacă micuţul nu a deschis guriţa suficient. De asemenea cu această problemă de confruntă mamele care dau copilului suzetă sau biberon.

Ce se poate de făcut?

Străduiţi-vă să aşteptaţi  până când copilul va deschide larg gura. Dacă folosiţi suzetă sau boberon ar fi cazul să vă gândiţi cum să scăpaţi de ele. În majoritatea cazurilor, cu scopul de a face viaţa părinţilor mai uşoară, suzeta sau biberonul nu fac decât să înfluienţeze negativ asupra alăptării. 

Dacă nicidecum nu vă reuşeşte să poziţionaţi copilul astfel încât buza copilului să fie întoarsă, puteţi să o întoarceţi cu degetul în timpul alăptării.

Partea de jos a  areolei se vede mai puţin decât partea de sus

Descriere:

Când areola este deopotrivă văzută şi în partea de sus şi în cea de jos, cel mai probabil mama a ţintit mamelonul direct în gura copilului, de aceea mamelonul a ajuns direct pe partea de mijloc a limbii, care în timpul alăptării de mişcă văluros, şi "zgârie" mamelonul. 

Se mai întâmplă asta atunci când, copilul în imposibilitatea de a înclina capul spre spate, s-a poziţionat astfel încât areola în partea de jos este mai vizibilă decât în partea de sus. În acest caz mamelonul nimereşte la fel pe partea de mijloc  a limbii şi se răneşte. 

Pentru ca mamelonului să îi fie bine în guriţa copilului este mai bine să fie situat în  cerul gurii (unde se tremină partea solidă şi începe partea moale), și pe nu limbă. Atunci , limbaîşi va afce treaba ei -cu mişcări văluroase  va trage laptele -dar nu va afecta mamelonul.

La poziţionarea simetrică, barba copilului poate să nu atingă deloc sânul sau să nu fie lipită de el. iar năsucul se va afunda întratât încât mama cu degetul va face puţin loc pentru ca micuţul să respire. 

Alăptarea corectă

De ce s-a întâmplat asta?

capul micuţului nu ete destul de înclinat, acesta este cel mai frecvent motiv a unei poziţionări asimetrice. De asemenea motiv poate fi faptul că mama ţinteşte cu mamelonul spre gură şi nu spre năsuc.  Încă un motiv este faptul că micuţul este situat prea sus. 

Ce se poate de făcut?

Atunci când aduceţi copilul la piept, îndreptaţi mamelonul spre nas şi nu la gură. Astfel atunci când micuţul îl va apuca, acesta va fi îndreptat spre "cerul gurii". 

dacă micuţul îşi afundă năsucul mai tare în sân, fără sa-i scoateţi mamelonul din gură, lasaţi-l puţin mai jos în partea picioruşelor şi trageţi-i funduleţul mai aproape de dvs., astfel încât burtica să se apropie, capul un pic să se încline iar năsucul se va elibera. 

Când copilul va apuca mamelonul areola va fi vizibilă mai puţin în partea de jos. Fefeile cu areole mici, probabil că nu vor vedea nimic, deoarece areola va fi acoperită de guriţa micuţului. Nu e nimic grav, vă puteţi conduce după senzaţiile pe care le simţiţi, gura larg deschisă, buza întoarsă şi bărbia lipită. 

Sânt de asemenea o serie de alte indicii care ajută mamele să poziţioneze corect copilul pentru alăptare, şi să înţeleagă dacă copilul a aăucat mamelonul corect. despre ele e bine de ştiut.

  • Mama stă (sau stă culcată), calmă și relaxată. Nu vă fie milă de perne pentru a vă simţi confortabil și să nu vă încordaţi în timpul alăptării. De sprijin au nevoie spatele și brațele.
  • La alăptare copilul este astfel poziţionat încât să nu aibă nevoie de suport, dacă este nevoie culcaţi-l pe o pernă. 
  • Când mama îi oferă sânul copilului, acesta îl poate strânge puţin pentru a-l ajuta pe copil să prindă mai uşor mamelonul. Degetul mare deasupra sânului iar cel arătător împreună cu celelalte degete dedesupt. Degetele trebuie să se afle la 4-5 cm de mamelon  (dacă ele vor fi situate mai aproape, copilul se va sprijini de ele cu buzele şi barba şi nu va putea apuca mamelonul corect). Trebuie să atrageţi atenţia ca degetele să fie situate paralele buzelor copilului, aşa îi va fi mai uşor copilului. 
  • Când copilul este corect poziţionat, obrajii par rotunzi, şi sânt strâns lipiţi de sânul mamei împreună cu bărbia. Nasul este liber şi nu afundat în sân.
  • La alăptare mama nu simte durere 
  • După alăptare mamelonul este rotund nu alungit
  • În timpul alăptării atrageţi atenţia dacă dvs. înşivă veniţi către gura copilului sau copilul este tras de dvs. cel mai bine ar fi ca să apropiaţi copilul de dvs şi nu dvs de copil. 

În concluzie aş vrea să menţionez că un alăptat corect, nu este doar în favoarea mamei, şi că aceasta se va simţi confortabil în decursul acestui proces, dar este una din condiţiile de bază a unui flux de lapte normal şi adăugarea în greutate a copilului dvs. 

Alăptat plăcut!!!

Sursa foto: http://www.akev.ru/content/view/650/1/

Alina Şmurun, consultant al alăptării la sân