Chiar dacă pot apărea la orice vârstă, simptomele alergiei alimentare sunt mai des întâlnite în rândul bebelușilor, mai ales la cei care au o tendință moștenită de a dezvolta reacții alergice. Vestea bună este că, în proporție de 85%, aceste alergii alimentare pot fi depășite după împlinirea vârstei de 3 ani. Specialiștii spun că deseori, alergia la sugari și toddleri poate fi însoțită de alte afecțiuni, cum ar fi dermatita atopică, astmul și rinita alergică. Află în continuare care sunt principalele alimente cu potențial alergenic pentru sugari.

Laptele

Cea mai mare incidență a alergiei la laptele de vacă este semnalată în Europa, aproximativ jumătate dintre copii dezvoltând eczeme și simptome gastrointestinale. Este important să cunoașteți faptul că lactoza din lapte nu poate provoca alergie, însă poate cauza intoleranță alimentară. Până la vârsta de un an a copilului, medicii nu recomandă includerea laptelui de origine animală în alimentație. Laptele matern sau formula de lapte sunt cele mai importante ingrediente pentru dezvoltarea bebelușului în primele luni de viață.

Peștele și fructele de mare

Aceste produse au un potețial alergen sporit, însă unii specialiști susțin că anumite specii de pește pot fi introduse în alimentația bebelușului de la vârsta de 9-10 luni. În cazul în care un copil are alegie la pește, sistemul său imunitar reacționează exagerat la proteinele din acest aliment, percepându-le drept nocive. La etapa de diversificare, este recomandat să introduceți pe rând alimentele și să evaluați simptomele copilului pentru a afla originea exactă a acestora.

Arahidele sau alte nuci

Chiar dacă teoretic nu există tratament pentru alergiile alimentare, noile studii de specialitate au descoperit că în cazul alunelor, de exemplu, alergia ar putea fi prevenită prin introducerea acestora la vârsta de 4-6 luni. Medicii pediatri consideră nucile un alergen puternic și tocmai de aceea recomandă evitarea acestuia până la vârsta de 5 ani. Pasta din arahide (din ingrediente naturale), poate fi introdusă cu atenție în alimentația bebelușului de la vârsta de 10-12 luni.

Soia

Chiar dacă are nenumărate proprietăți nutrivite, soia poate fi periculoasă pentru unii copii. Pediatrii recomandă introducerea acestui aliment de la vârsta de 6 luni. Primele simptome ale alergiei la soia în rândul sugarilor sunt: vărsăturile, amețeala, ochii umezi sau crampele stomacale.

Produsele din grâu

Medicii pediatri susțin că alergia la grâu poate fi un răspuns al sistemului imunitar la un număr de proteine prezente în această cereală, printre care este și glutenul. De cele mai multe ori, simptomele sunt crampele abdominale, balonarea sau diareea.

Ouăle de pasăre

Oul este un aliment benefic pentru organism, însă pentru unii copii poate fi un alergen puternic. În timp ce unii copii sunt alergici la gălbenuș, alții nu tolerează albușul de ou. Este important să identificați componenta la care copilul are o reacție alergică și să o evitați. Bebelușii pot consuma ouă începând cu vârsta de 8 luni.

Mierea

Copiii nu ar trebui să consume miere până la vârsta de 1 an. Deși este un aliment sănătos, pentru bebeluși poate fi destul de periculos. Mierea poate conține sporii unei bacterii numită Clostridium botulinum, care poate germina în sistemul digestiv imatur al bebelulșului, provocând botulism infantil, o boală rară, dar potențial letală. Acești spori sunt de obicei inofensivi pentru adulții și copii cu vârsta de peste 1 an, deoarece microorganismele găsite în mod normal în intestin opresc creșterea bacteriilor.