mamaplus

5 poziții sigure de ținut bebelușul în brațe, recomandate de pediatri

0
//
04.05.2021

Proaspetele mămici se simt deseori neîndemânatice în primele săptămâni de la nașterea copilașului. Din dorința de ”a nu-i face rău micuțului”, ele devin de trei ori mai atente la toate acțiunile pe care le fac. Una dintre ele este ținutul bebelușului în brațe, uneori chiar o perioadă mai îndelungată de timp. Pentru a face acest proces mai puțin dureros și insuportabil pentru mușchii brațelor, îți propunem cinci poziții sau metode sigure de ținut bebelușul în brațe.

Indiferent de poziția aleasă de a-l tine pe bebeluș este important ca în primele luni de viață să-i fie susținut căpșorul, să fie o poziție confortabilă și să nu-i solicite coloana.

Pe pieptul mamei

Aceasta este considerată prima și cea mai bună poziție de ținut bebelușul, imediat după naștere, în acea “ora de aur” magică. Căpșorul bebelușului să fie pe pieptul mamei, ca și cum i-ar asculta bătăile inimii, iar corpul să vină pe burta mamei. Poate fi o poziție preferată de mulți bebeluși și în săptămânile care urmează, în special după ce este hrănit, fiindcă această poziție ar putea să-i reducă și din disconfortul abdominal adus de colici.

Leagănul

Este cea mai cunoscută poziție de ținut bebelușul în brațe. Plasează căpșorul bebelușului în curbura (plica) brațului, iar în palmă susții șezutul lui, în timp ce al doilea braț te ajută să-l susții mai bine de spate și șezut. Capul bebelușului trebuie să fie în linie dreaptă cu corpul și ai grijă ca bărbia lui să nu fie cu bărbia în piept.

Pe braț

Este o altă poziție confortabilă pentru mulți bebeluși, în special în primele săptămâni de după naștere, când micuțul se poate confrunta cu colicile. Bebelușul este pus cu fața în jos pe brațul tău, cu căpșorul în curbura brațului și cu șezutul susținut de palmă. Cea de-a doua mână o poți pune printre picioarele micuțului sub celălalt braț, pentru mai multă susținere și confort pentru bebeluș.

Pe umăr

Bebelușul stă pe vertical, ca și cum ar privi peste umărul tău. Cum procedezi? Cu o mână susții căpșorul și gâtul bebelușului, iar cu cealaltă spatele și șezutul. Este o poziție minunată pentru a-l ajuta să eructeze după sau între ședințele de masă.

Ținut lateral

Așază bebelușul cu șezutul pe lateralul osului bazinului tău, sustinându-l cu brațul pe după spatele lui, așa cum își poartă copiii mamele din Africa, iar cu cealaltă peste prima mână, susținându-i șezutul. Este o poziție bună atunci când bebelușul își poate susține bine căpșorul și poate sta în fund, de pe la 5-6 luni.