mamaplus

5 greșeli pe care orice proaspătă mămică le face când schimbă scutecele bebelușului

-
//
02.04.2020

Preocuparea mămicilor pentru scutecele bebelușului nu este una lipsită de importanță. Cu toate acestea, multe femei uită să mai verifice și alte aspecte la fel de importante pentru sănătatea micuțului lor.

În primele luni de viață ale bebelușului, orice mămică are impresia că tot ce face este să schimbe scutece murdare. Pare un lucru lipsit de importanță, însă numărul de scutece murdare îți spune dacă bebe e sănătos. Mai puține scutece murđărite într-o zi poate însemna orice, de la o banală constipație la probleme digestive mai mari, dar pot fi și un barometru care arată cât de bine hrănit și hidratat este micuțul.

Schimbarea scutecelor pare un lucru simplu și rapid, însă doar o mămică știe cât efort cere această operațiune, mai ales dacă bebe este agitat sau are chef de joacă și face tot felul de ghidușii. Așa se explică de ce greșeli precum cele de mai jos sunt extrem de frecvente și doar atunci când te gândești la ele îți dai seama când și de ce le comiți, dar și ce poți face pentru a le evita de acum încolo:

Crezi că toate scutecele sunt la fel și că nu contează ce alegi

Pielea bebelușilor este extrem de sensibilă și predispusă la iritații, așa că este important să alegi niște scutece ultra absorbante, care să nu lase pielea în contact cu umezeala prea mult timp. Un bebeluș care se simte uscat va fi vesel și vioi, însă unul care se simte umed va plânge și va fi agitat, chiar dacă tu ai senzația că scutecul pare uscat.

Nu face rabat de la calitate și cumpără întotdeauna scutece de încredere, cu putere mare de absorbție și sistem inteligent de prindere. Nu numai că îți vei ușura ție munca, dar și bebelușul se va simți mai bine.

Uiți să aplici loțiune după fiecare schimb

Orice bebeluș face iritații în primele luni; acestea nu sunt o mare problemă și dispar dacă menții o igienă bună și îi schimbi scutecele la intervale potrivite de timp. Însă, pentru ca iritațiile să nu se agraveze, este important să le tratezi încă de prima dată cum ai observat că au apărut. La fiecare schimb, ar trebui să aplici o loțiune emolientă care să calmeze, să vindece și să prevină apariția unor iritații noi.

Această cremă ar trebui să fie naturală, să nu conțină parabeni sau alte substanțe dăunătoare și să fie aplicată chiar și atunci când fundulețul bebelușului nu mai e roșu. Mulți părinți uită însă de loțiune, dacă bebe nu este iritat, și aplică doar o pudră de talc, care nu face altceva decât să usuce pielea, dacă nu e folosită în combinație cu o cremă.

Nu schimbi scutecul suficient de des

Nu este greu de înțeles de ce se poate întâmpla acest lucru. Un părinte epuizat, care și-a petrecut toată ziua și toată noaptea asigurându-se că celui mic nu îi lipsește nimic, poate uita tocmai acest detaliu esențial. Iar cu tehnologiile inovatoare ale scutecelor de astăzi, este și mai posibil să nu îți amintești, deoarece acestea absorb și rețin foarte bine umezeala. În consecință, bebelușul nu plânge, iar tu nu simți scutecul ca fiind plin.

Însă, cu toate acestea, scutecele trebuie schimbate la aproximativ 3-4 ore. În mediul umed, bacteriile se dezvoltă mai repede, apar iritațiile dureroase la atingere și mâncărimea. Așa că asigură-te că ai pregătite câte 6-10 scutece pe zi, cel puțin în primele luni de viață.

Nu alegi dimensiunile potrivite ale scutecului

Mărimea scutecului trebuie aleasă nu numai în funcție de vârsta copilului tău. Unii bebeluși sunt mai mari, alții mai mici, iar ritmul lor de dezvoltare e diferit. Un scutec prea mare nu va sta fixat bine, indiferent cât de mult i-ai ajusta ariciul, iar la piciorușe va rămâne un spațiu insuficient strâns de elastic.

Pe de altă parte, un scutec prea mic îi întrerupe circulația și îl predispune pe cel mic la iritații și la alergii. Nu folosi în continuare niște scutece de dimensiuni incorecte, ci testează mai multe mărimi înainte, apoi ajustează-le pe măsură ce bebe mai crește.

Nu supraveghezi bebelușul îndeaproape când îl schimbi

Această greșeală poate părea extrem de evidentă, însă având în vedere câte incidente au loc anual, este important să amintim de ea. Când schimbi bebelușul, indiferent că o faci în pat sau pe o măsuță, nu îl lăsa niciodată singur, chiar dacă îți dai seama că ai uitat ceva și trebuie să dai o fugă câteva secunde până în camera alăturată. Acele secunde sunt suficiente pentru ca bebelușul să se rostogolească și să cadă.