Fiecare mamă își dorește ca bebelușul ei să fie mereu îngrijit și mai ales să aibă pielea fundulețului uscată, pentru a evita orice iritații. Tocmai de aceea, ar trebui să cunoști din start anumite semnale pe care ți le transmite nou-născutul sau bebelușul când urmează să urineze sau să elimine scaunul. Neonatologul Daria Stolyarova a făcut o listă cu 10 cele mai frecvente semne pe care le-au observat mămicile la bebelușii lor.
În rezultatul umplerii vezicii și a intestinelor, bebelușii, la fel ca adulții, simt un anumit disconfort și dorința de a merge la toaletă. Bebelușilor le vine greu să-și relaxeze mușchii de sine stătător și tocmai de aceea au nevoie de susținerea părinților. Pentru a anunța că urmează acel proces fiziologic, bebelușii dau anumite semne:
- Cei mai mici încep brusc să plângă și să își miște rapid mânuțele și piciorușele
- În timpul plânsului, copilul face pauze
- Unii bebeluși devin activi din senin
- Privirea bebelușului este ațintită asupra unui obiect
- Sugarul te privește în ochi o perioadă mai lungă de timp
- Bebelușii mai mari tind să se retragă din vizorul părinților pentru a-și face treburile
- Unii dintre ei își iau mămicile de mână ca să-i însoțească până la oliță
- Bebelușii care vorbesc deja, vor folosi parola ”pi-pi”
- Există cazuri când cei mici se țin de organele genitale, indicând astfel că a început procesul
- Unii copii se așează în brațele mamelor în poziția tipică pe care o au în timp ce stau pe oliță
”De regulă, suptul stimulează sistemul excretor al micuțului și de aceea, în timpul alăptării, sugarul ar putea începe să se miște mai activ, să ia anumite poziții ciudate, să scuipe mamelonul sau să plângă. Toate aceste semne ne arată că bebelușul vrea să urineze sau să elimine scaunul. Sunt rare cazurile când bebelușii fac caca sau pipi în timpul somnului. Simțind acel disconfort tipic, ei încep să se întoarcă de pe o parte pe alta, să geamă sau să plângă. Copiii mai sensibili nu devin isterici, ci dimpotrivă – sunt tăcuți și stau nemișcați.”, susține neonatologul Daria Stolyarova.
În perioada dezvoltării sale, bebelușul se obișnuiește cu acest proces. Totuși, în comparație cu bebelușii mai mari, în cazul sugarilor este mai ușor să înțelegi când anume urinează sau elimină scaunul. Bebelușii mai mari pot deveni foarte concentrați asupra unei activități, fără să-și dea seama că vor la toaletă.
Până la urmă, copiii sunt diferiți și se dezvoltă în propriul ritm, iar părinții ar trebui să fie atenți la orice schimbări și, dacă va fi cazul, să apeleze la un medic pediatru pentru o consultație mai amănunțită.