Alăptarea naturală aduce nenumărate beneficii atât pentru mama, cât şi pentru bebeluş. Nu e de mirare aşadar că multă lume atribuie laptelui matern proprietăţi cu adevărat magice. Puţini ştiu însă că laptele matern e mai mult decât un aliment-minune pentru sugari şi poate fi folosit în mai multe moduri, în împrejurări aparte, pentru menţinerea sănătăţii mamei şi a puiului ei. Află mai departe 10 utilizări neobişnuite ale laptelui matern.

10 curiozități despre laptele matern

1. Infecţii auriculare la bebeluşi

Câteva picături de lapte matern, turnate atent în urechea bebeluşului odată la 2-3 ore, pot ajută la vindecarea infecţiilor auriculare, fără să fie nevoie antibiotice.

2. Arsuri şi expunere prelungită la soare

Când bebeluşul are acest gen de probleme (arsuri minore, chiar şi de la stat mult în soare), tamponarea zonei afectate cu puţină vată înmuiată în lapte matern va calmă durerea, grăbind vindecarea.

3. Dermatită seboreică

În primele luni de viaţă, bebeluşii fac adesea dermatită seboreică – scalpul şi faţă formează nişte scuame (cruste) albicioase. Şampoanele şi uleiurile speciale nu funcţionează de fiecare dată, însă această afecţiune poate fi vindecată dacă masezi pielea micuţului cu puţin lapte matern.

4. Tăieturi şi zgârieturi

Laptele matern are proprietăţi antiseptice, ceea ce înseamnă că îl poţi folosi la tratarea micilor tăieturi şi julituri, inerente atunci când ai un bebeluş foarte activ, curios şi jucăuş.

5. Iritatia de scutec

Laptele matern este un remediu popular pentru iritatia de scutec a bebeluşului. Mai mult, te poate ajută să scapi de acnee şi alina simptomele asociate cu eczemele şi dermatită atopica la sugari.

6. Înţepături de insecte

Durerile şi disconfortul provocate de înţepăturile de insecte (albine, ţânţari, furnici sau orice altceva) pot fi ameliorate dacă masezi locul cu puţin lapte matern. Nu doar că roşeaţa va dispărea, dar micuţul tău nu va mai suferi din cauza mâncărimilor.

10 curiozități despre laptele matern

7. Conjunctivită acută

Îţi poţi ajută bebeluşul să scape de simptomele conjunctivitei acute (în special de mâncărimi şi inflamaţii) dacă îi vei picură puţin lapte matern în ochi. Nu uită că laptele tău are proprietăţi antibacteriene, aşa că foloseşte-l cu încredere ori de câte ori e nevoie.

8. Înfundarea canalului lăcrimar

Când bebe are canalul lăcrimar înfundat, poţi recurge la un remediu cu lapte matern că să îi usurezi disconfortul. Nu trebuie decât să îi picuri puţin lapte pe pleoapă inferioară şi în colţul ochiului.

9. Sfârcuri iritate şi crăpate

Alăptarea naturală e un moment minunat între mama şi copilul ei, care le întăreşte legătură emoţională. Când îţi ţii bebeluşul în braţe, uiţi complet de sfârcurile dureroase şi crăpate (iritate de la alăptat, mai ales în primele zile pe care le petreci cu micuţul acasă), şi îţi spui că puiul tău merită sacrificiul. Vestea bună este că poţi folosi laptele matern în beneficiul tău. Aplicat local, el calmează durerea şi ajută pielea să se refacă.

10. Demachiant natural

O altă utilizare neobişnuită a laptelui matern este pentru îngrijirea tenului. Foloseşte-l că demachiant natural la sfârşitul zilei, aplicând puţin lapte pe o cotoneta sau un bureţel de vată, cu care să îndepărtezi fardul şi fondul de ten.

Autor: Alexandra NEDELCU