Abundența de carbohidrați în paste poate fi ușor compensată – pentru asta e necesar ca pastele să fie încălzite de două ori. În aceste condiții, în paste se formează amidonul rezistent iar nivelul de zahăr se ridică cu până la 50% mai puțin.
În rezultat, organismul uman digerează pastele la fel ca fibrele – zahărul în sânge nu crește atât de mult și se absorb mai puține calorii.
Aceste concluzii au fost făcute în timpul unui experiment. Voluntarilor li s-a propus să mănânce paste. Primului grup li s-a oferit paste mai fierbinți, celuilalt grup – mai reci, pentru membrii celui de-al treilea grup s-au servit paste încălzite repetat. După componență, bucatele erau exact la fel. După consum, medicii au verificat nivelul de zahăr în sânge la fiecare voluntar și la fiecare 15 minute timp de 2 ore.
S-a constatat că pastele reci generează o creștere mai mică a nivelului de zahăr decât pastele fierbinți. Însă, încălzirea repetată a acestora, a redus nivelul de creștere a glucozei cu 50%. Așa deci, dacă vă plac pastele, dar vă este frică că ele vă pot îngrășa, pur și simplu așteptați până când acestea se răcesc după care le încălziți din nou.