Cum să rămâi sănătoasă și în formă în sezonul de primăvară, în urma tuturor sărbătorilor de burlăcie, serate, evenimente corporate, astfel încît să-ţi satisfaci şi toate plăcerile?

Sărbătorile și figura: cum le combinăm?

Înainte de eveniment

În ajunul unei mese mari de familie (cină) faceţi o dietă ușoară. Muşchii activității tractului digestiv vor funcţiona  la fel ca şi alţii, însă ei nevoie de odihnă înainte de efort. Deci, cu o zi înainte de eveniment restricționaţi mesele, scădeţi cantitatea de calorii, nu beţi alcool și nu mâncaţi prea mult.

Micul dejun: fulgi de cereale, o portocală, un ou fiert moale

Prînzul: supă-cremă de broccoli, fileu de pui pregătit la abur

Gustarea: măr copt

Cina: supă de legume.

Sfat: Dacă trebuie să mergeţi la o sărbătoare de familie, insistaţi că aceasta să fie masa de prânz dar nu cina, cu cît mai devreme va fi masa, cu atât mai uşor organismul o să facă față stresului înainte de culcare. Iar dacă sunteți invitat în vizită, pregătiţi un fel de mâncare sănătos ca cadou, astfel veţi avea o scuză pentru a mînca ceva cu care déjà suneţi obişnuită.

Serata

Cu 20 minute înainte de masă beţi un pahar de apă caldă. Stimuleaza digestia şi vă va salva de la mîncatul în exces, acum nu vă poate fi frică de greutatea și oboseala de după o masă. La fel de mult pe cît doriţi evitaţi tentația de gustare fară a avea poftă. Dacă nu vreţi să mănâncaţi până la sfîrşit din farfurie, promiteţi-i gazdei că veţi lua restul acasă. Evitaţi băuturile reci, care dereglează producerea sucului digestiv, alegeţi în schimb băuturile care au temperatura camerei. Mănîncaţi  încet şi deliberat!

A doua zi

În timpul zilei, beţi ceai de detoxifiere din ghimbir proaspat cu lămîie. El va curăța stomacul și va restabili mecanismul de digestie. Dacă nu vă simțiți bine - balonare, arsuri la stomac, colici atunci faceţi un ceai ayurvedic din amestec de rădacină de lemn dulce, semințe de cardamom, fenicul, coriandru și ghimbir.

Reţeta sănătoasă: banană înghețată

În loc de prăjiturile grele, ca desert de sărbătoare, alegeţi banana înghețată ușor. Joasă în calorii, puteți să o gătiţi cel puțin în fiecare zi. Se îmbină perfect cu o ceașcă tare de espresso, după prînzul de familie copios!

Pentru 4 porţii - 2 banane, o cană de iaurt, un vârf de cuțit de scorțișoară, zahăr brun. Cu o zi înainte de prepararea desertului puneţi bananele decojite la congelator. Și chiar înainte de a fi servite puneţi-le într-un blender cu iaurt, zahăr și scorțișoară pînă se obţine o cremă consistentă. Opțional, se poate adauga o lingură de lapte condensat sau gem de cireșe. Decoraţi cu o crenguţă de mentă şi nucă de cocos.

Pregătit pentru: mamaplus.md