Domnișoarele care au încercat măcar o dată să limiteze consumul de alimente sau au început să țină regim știu că seara sau noaptea  ești cel mai mult tentat să lași totul  naibii și să mănânci până te saturi. Cu cât mai tare se întunecă, cu atât mai foame ți se face. Specialiștii propun anumite sfaturi cum să renunțați la mâncatul noaptea sau să reduceți cantitatea de produse, după posibilitate, la minimum. Înainte de toate, trebuie să determinați clar când e vorba de: intensificarea apetitului spre seară, senzația de foame în timpul nopții în perioada în care țineți dietă și   supraalimentarea compulsivă, iar pentru aceasta le vom analiza mai amănunțit.

Obiceiul de a mânca noaptea

Creșterea poftei de mâncare spre seară

Acesta este un fenomen normal, iar dacă nu țineți regim și nu suferiți de supraalimentare convulsivă, nu ar trebui să vă deranjeze acest lucru. Dar pentru a nu acumula kilograme în plus, trebuie să evitați creșterea apetitului spre seară (sau să-l controlați), urmând următoarele sfaturi:  

  1. Luați masa de 4-5 ori pe zi, pauza între mese fiind nu mai mare de 3 ore.
  2. Ultima masă e bine să fie servită cu cel puțin 3 ore înainte de somn.
  3. Nu utilizați categoric fast-food la cină!
  4. Cartofii copți anihilează senzația de foame.
  5. Varza poate fi consumată în orice cantități, adevărul că,  fără ulei și fără sare, nu este  gustoasă, de aceea nu veți mânca mult.
  6. Apetitul poate fi controlat mâncând grepfrut, măr sau banană în calitate de cină. Altfel spus, organizați  final de zi fructat.

Senzația de foame

Din păcate, senzația însoțește orice dietă, și cu cât se face mai târziu, cu atât vrei să mănânci mai mult. Foamea se intensifică înainte de somn.

Cum putem evita această senzație atunci când ținem dietă:

  1. Dacă vi se face foame, beți cu înghițituri mici un pahar de apă fiartă (călduță!). Puteți pune în apă o felie de lămâie sau puțină mentă.
  2. Este perfect și un pahar de chefir nu prea gras.
  3. Culcați-vă mai devreme și dormiți cât mai mult posibil.
  4. Aroma de vanilie, după cum susțin cercetătorii, poate amăgi creierul și poate induce iluzia de sațietate temporară.
  5. Faceți o baie sau duș și stați în apă cât mai mult (în limite raționale), până când senzația de foame se va reduce.

Obiceiul de a mânca noaptea

Supraalimentarea compulsivă

Supraaalimentarea compulsivă este o disfuncție psihologică, o deviere de la normă, care leagă, cu un nod strâns, emoțiile de mâncare, care nu este ușor de dezlegat. Supraalimentarea compulsivă – foarte  perfidă, unele persoane nici nu înțeleg de la început ce se întâmplă cu ei, dar cred că foamea este cauzată de diferite situații, neobservând principalul:  că au o problemă serioasă. Așadar, supraalimentarea compulsivă are simptome distincte:

  • Femeia are tendința să mănânce în singurătate și mănâncă tot ce-i cade sub mână. Și nu neapărat ceea ce este mai gustos și îi place, ci, pur și simplu, umple stomacul cu tot ce găsește, până la durere și burdușire. Mănâncă foarte repede, într-o grabă nebună, chiar dacă nu-i este foame.
  • Accesele  de „îndopare” au loc, de obicei, seara târziu și noaptea, fiind însoțite de senzația de vinovăție că a mâncat. După o astfel de escapadă, femeia care suferă de suparaalimentare compulsivă nu-și provoacă vomă (ca în cazul bulimiei), dar suferă de boli de stomac și depresie.
  • Accesele de supraalimentare au loc din cauza exploziilor nervoase, a stresului, a unei  zile dificile sau a unor neplăceri. Cu cât mai stresată sunteți, cu atât mai mult veți mânca și nu veți simți gustul mâncării. Aceste accese seamănă cu o nebunie, când femeia înțelege că trebuie să se oprească, dar nu poate și continuă să mestece până la terminarea accesului.  

Obiceiul de a mânca noaptea

Cum să scăpăm de supraalimentarea compulsivă?

Desigur că specialiștii în cazul acestei probleme susțin, în primul rând, să cereți ajutorul unui psihoterapeut și unui nutriționist. Dacă nu aveți această posibilitate, va trebui să vă descurcați cu această disfuncție alimentară pe cont propriu.

  • Nici într-un caz nu apelați la diete stricte, care doar va intensifica senzația de foame și, ca o consecință, dependența de mâncare. Cel mai bine e să renunțați treptat la produsele dăunătoare, precum produsele de patiserie, bomboane, salamuri și alte bucurii pentru gurmanzi. 
  • Țineți-vă cât mai departe de mâncare – adică faceți cât mai puține rezerve în frigider (dacă locuiți singură) sau rugați-i pe membrii familiei să nu vă permită seara să vă apropiați de frigider și să mâncați totul. Încă un sfat: după ora 7 seara nu intrați la bucătărie, ca să nu vă stimulați pofta. Nu rămâneți singură timp îndelungat (nu vă ascundeți în baie ca să mâncați o tartină de dimensiuni uriașe). 
  • Recunoașteți că aveți o problemă, dar care nu e legată de lipsa voinței sau de caracterul slab, pur și simplu, ca și majoritatea persoanelor, aveți un neajuns - mâncarea, emoția și greutatea. Cercetătorii psihologi susțin că supraalimentarea compulsivă să arunce cântarul din casă, ca să nu provoace accese.
  • Dacă ați recunoscut că aveți o problemă, știți când poate să apară. Stresul, suprasolicitarea, o zi nereușită – când automat mergeți la bucătărie. În acest caz, nutriționiștii vă sfătuiește să aveți un mic pachețel cu pesmeți de rezervă (pesmeți simpli, fără mirodenii, din pâine neagră). Accesele pot fi estompate de la început dacă veți mesteca încet un pesmet, îndepărtându-vă de frigider.   

Obiceiul de a mânca noaptea

Sursa