mamaplus

Lambliaza la copii. Cum are loc contaminarea și care sunt cele mai frecvente simptome

-
//
04.07.2022

Lambliaza sau Giardoza este una dintre cauzele frecvente de diaree acută și cronică atât la adulți cât și la copii. Transmiterea se face pe cale digestivă, prin consum de apă sau alimente contaminate, precum și prin mâini murdare. Parazitul se găsește sub două forme: chist și adult. Omul se infestează ingerând chisturi de Giardia Lamblia. Odată ajunse în intestin, chisturile se transformă în Giardia, care se prinde de mucoasa intestinală și determină tulburarea absorbției, manifestată prin diaree.

Uneori, boala trece neobservată. Diareea este însoțită de dureri abdominale, balonare, grețuri, vărsături, stare de rău, dureri abdominale, balonări și gaze intestinale, grețuri, vărsături, pierderea poftei de mâncare, uneori irascibilitate, dureri de cap, amețeli, somn agitat, urticarie, febra ușoară, carența în vitamine și slăbire progresivă.

Caractersitica este dată de durata mai îndelungată a diareei - de 7-10 zile sau chiar mai mult. Diagnosticul se face prin examenul microscopic al 'scaunului' evidențiindu-se chisturile. Tratamentul constă în administrarea de substanțe antiparazitare, în funcție de vârstă și greutatea corporală. Este importantă administrarea tratamentului tututor membrilor familiei/comunității respective, din cauza riscului de re-infestare.

Copiii care suferă de giardioză se scarpină mereu la nas, au mâncărimi la nivelul anusului în timpul nopții, devin mai agitați, nu au poftă de mâncare și prezintă tulburări de memorie, anemie, paloarea fetei, scădere în greutate și un randament intelectual scăzut. Se consideră că aceste manifestări sunt declanșate de toxinele eliminate de paraziti.

Cum are loc contaminarea cu giardia

Viermii și paraziții pot folosi mai multe cai pentru a ajunge în organismul uman: alimentele - în special legumele și fructele nespălate, stropii săriți dintr-o băltoacă, lenjeria contaminată. Deseori ei se folosesc chiar de "mâna" victimei. Giardia se dezvoltă foarte bine în apă Bălțile și fântânile sunt rezervoare de Giardia. Doar apa plată este 'curată', pentru că nici fierberea nu reușește să omoare chistul de Giardia. Dacă copilul bagă mâna în băltoacă și apoi duce mâna la gură - se contaminează. De asemenea, salatele insuficient spălate ne pot contamina cu oxiuri. Legumele stropite cu apă de pot pot furniza Giardia.

Chistul hidatic

Oxiurii determină apariția unor mâncărimi în zona perineală. Copilul se scarpină, iar ouăle ajung sub unghie. De aici se ajunge ușor la contaminarea altora. Chistul hidatic apare mai frecvent la copiii care trăiesc cu un câine în casă - sau care bagă mâna în gura câinilor întâlniti pe stradă. În cazul în care câinele nu e bine deparazitat, prietenul omului devine sursa parazitozelor. Deci măsurile de profilaxie țin strict de respectarea igienei în familie și colectiv.

Fierberea lenjeriei este și ea o condiție - dacă nu folosiți scutece de unică folosință pentru copil. Tratamentul întregii familii e inutil atunci când copilul merge la grădiniță - fiindcă se poate reinfesta din nou. Cel mai bine este ca părinții să anunțe grădiniță pentru ca tratamentul să fie extins la toți copiii din colectivitate. Nu trebuie să vă fie rușine să recunoașteți că micuțul are viermișori. De obicei - sursa este un alt copil - care nu prezintă simptome.

Mama are cel mai important rol în prevenirea contaminării cu giardia

Și chiar și așa - atacatorii pot fi mai puternici decât apa și săpunul. Bineînțeles - mama este prima luptătoare cu viermii și paraziții. Ea trebuie să observele semnele de alertă - ducând imediat copilul la medic.

Giardia are că semn principal diareea cu scaune ceva mai decolorate. Parazitul îngreunează eliminarea secreției biliare. Apar și importante deficiente de calciu și fier. Cel mai important semn al giardiei este respirația matinală a copilului. Respirația copilului are un miros urât, de ouă clocite - din cauza că acizii biliari nu trec în intestin ci se întorc în stomac. Un alt semn de alarmă este pofta de lapte a copilului. Normal el trebuie să bea 500-750 de ml lapte /zi. Cei care cer insistent lapte și beau peste 1 litru/zi - e posibil să aibă viermișori. Laptele e foarte apreciat de paraziții intestinali care se 'liniștesc' când își primesc porția. Când se agită de foame, determină apariția colicilor.

Chistul hidatic se manifestă după localizare. Cel hepatic dă icter și tulburări digestive, cel pulmonar face respirația dificilă, iar cel cranian poate da convulsii și cefalee.

Usturoiul - inamicul viermilor

Toate tratamentele descoperite de-a lungul timpului au rămas puțin în urmă. Explicația e simplă: intens folosite în primii ani de la inventare, armele s-au tocit, viermișorii dobindind rezistență. Medicii spun că în prezent, accentul se pune pe produse care nu se absorb în intestin, având efecte secundare minore. Doctorul spune că și medicamentele clasice sunt bune - cu condiția să facem copilului testele hepatice înainte de administrare. De asemenea, tratamentul trebuie să fie repetat, la interval de un an -pentru că așa cum s-a infestat o dată, se poate reinfesta în colectivitate.

Usturoiul este un foarte bun aliat împotriva parazitozelor intestinale

Sub 3 ani, se recomandă administrarea sub forma de mujdei, cu care se condimentează cartofii prăjiți, o mâncare apreciată de copii. Semințele de dovleac au același efect - dar se se pot da copiilor mai mari.

Alimentația se va baza pe legume și fructe proaspete, cu conținut bogat în vitamine și săruri minerale precum și în substanțe antiseptice, antiinflamatoare și vermifuge (cimbru, tarhon, pătrunjel, ceapa, usturoi, hrean, anason, chimion), folosite în diferite salate precum și semințe neprăjite de dovleac, lămâi și alte fructe acre. Se vor evita preparatele conservate, produsele lactate, dulciurile, condimentele iuți, afumăturile, mezelurile și fructele dulci.