Multe femei se confruntă la un moment dat cu un disconfort în regiunea ovarelor, care poate apărea spontan, la orice oră a zilei sau pe parcursul nopții. Ovarele sunt două glande mici situate de o parte și de alta a pelvisului inferior. Acestea joacă un rol vital în reproducere, în ciclul menstrual și în dezvoltarea caracteristicilor sexuale la femei. În fiecare lună, un folicul se va maturiza într-un ou, care este eliberat din ovar într-un proces cunoscut sub numele de ovulație. Acest lucru apare regulat de la pubertate până la menopauză. Vezi în continuare șapte dintre cele mai frecvente cauze ale durerii ovariene, potrivit medicalnewstoday.com.
Ovulația
Durerea la ovulație este cunoscută și sub denumirea de Mittelschmerz, care provine din cuvintele germane pentru „durere” și „mijloc”. Ovulația este procesul unui ovul eliberat din ovar și are loc în sau în jurul zilei 14 a ciclului menstrual mediu. Unele femei nu simt nimic în timpul ovulației, dar alte femei simt disconfort sever timp de câteva minute sau ore în care ovulează. Durerea poate apărea pe una sau ambele părți ale corpului și este uneori însoțită de greață, sângerare sau secreție vaginală crescută. Nu există nici un tratament necesar pentru aceste dureri, deși unele femei iau anticonceptionalele pentru a preveni ovulația și disconfortul care vine cu ea.
Boala inflamatorie pelvină (PID)
Boala inflamatorie pelvină (PID) este o infecție care s-a răspândit la uter, ovare sau trompe uterine. De cele mai multe ori, bacteriile care provoacă PID sunt transmise sexual, cum ar fi gonoreea sau chlamydia. De asemenea, este posibil să faceți PID dintr-o infecție după naștere, avort sau o altă procedură invazivă. PID necesită antibiotice pentru a trata infecția de bază. PID ușor poate fi tratat cu o singură injecție, în timp ce PID mai severă poate necesita o ședere în spital pentru antibiotice intravenoase.
Torsiunea
Ovarul este conectat la peretele abdominal printr-un ligament subțire, prin care trec și vasele de sânge și nervii care furnizează ovarul. Este posibil ca ligamentul să se răsucească, sau chiar să fie înnodat. Torsiunea este mai frecventă dacă există un chist pe ovar, deoarece chistul face ovarul mai greu sau mai mare decât de obicei. Torsiunea ovariană provoacă dureri ovariene severe și este o urgență medicală. Fără un tratament rapid, ovarul se poate atrofia din cauza pierderii aportului de sânge.
Endometrioza
Endometrioza este creșterea anormală a țesutului menstrual în afara uterului. Acest țesut poate crește oriunde în abdomen sau pelvis, inclusiv pe ovar, și se comportă la fel ca în timpul unui ciclu menstrual. La începutul ciclului, țesutul crește ca răspuns la hormonii din organism. Odată ce menstruația începe, țesutul începe, de asemenea, să se scurgă și se varsă, la fel ca mucoasa uterului. Aceasta poate provoca sângerare internă, țesut cicatricial și dureri abdominale sau pelvine severe.
Tratamentul pentru endometrioză poate fi medical sau chirurgical, în funcție de cât de sever este. Nu există remediu pentru endometrioză, dar femeile pot gestiona cu medicamente pentru durere, medicamente hormonale și chirurgie.
Chistul ovarian
Un chist ovarian este un sac plin de lichide care crește pe ovarul unei femei. Chisturile ovariene sunt foarte frecvente și, în cele mai multe cazuri, nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, un chist mare sau rupt poate provoca o varietate de simptome, inclusiv: durere, balonare,modificări ale perioadelor menstruale, urinare mai frecventă, senzație de plin, disconfort general.
Majoritatea chisturilor sunt benigne (necanceroase), dar în cazuri extrem de rare pot fi canceroase. Dacă un chist ovarian este mic, tratamentul recomandat poate fi să urmăriți și să așteptați pentru a vedea dacă dispărea. Unii medici vor prescrie o pilulă anticoncepțională pentru a ajuta chistul să se micșoreze. Dacă chistul este foarte mare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea chistului.
Sindromul rămășiței ovariene
Sindromul rămășiței ovariene apare numai la femeile care și-au îndepărtat chirurgical ovarele și trompele uterine. Dacă oricare dintre țesutul ovarian rămâne în pelvis, acesta poate continua să răspundă și să producă hormoni. Acest lucru poate provoca durere care poate fi constantă sau intermitentă. Femeile cu sindrom de rămășiță ovariană pot suferi, de asemenea, durere în timpul sexului, atunci când urinează sau au o mișcare intestinală. O femeie cu sindrom de rămășiță ovariană poate avea nevoie de medicamente sau tratament cu radiații pentru a distruge orice țesut ovarian rămas. Acest lucru va reduce hormonii produși de țesutul rămas.
Durere
Este posibil ca o afecțiune medicală dintr-un alt organ să poată provoca dureri care simt că provin din ovare. Acestea pot include apendicita, sarcina ectopică, pietre la rinichi, constipație sau sarcină precoce. Este deosebit de important să solicitați asistență medicală imediată dacă durerea este brusc foarte severă sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi: greaţă, vărsături, febră, sângerare vaginală. Durerea foarte severă trebuie evaluată rapid, ceea ce poate însemna să mergi la secția de urgență.
Durerea ovariană poate avea sau nu o cauză gravă. Chiar dacă durerea nu este severă, este important să menționăm disconfortul pentru medic, pentru a putea fi evaluat. Poate exista o modalitate simplă de calmare a durerii sau poate fi mai gravă și necesită tratament. În ambele cazuri, este mai bine să fii verificat pentru a fi sigur.