De cele mai multe ori, întârzierea mintală apare atunci când copilul începe să frecventeze școala sau grădinița, când devine evidentă insuficiența de cunoștințe generale a copilului, orizonturi limitate, imaturitatea gândirii, lipsa capacităților pentru activitățile intelectuale.

Întârzierea mintală la copii – ce înseamnă asta?

Evident, această diagnoză poate provoca șoc părinților, însă, nu este cazul să intrați în panică. Cum se spune, nu este dracul atât de negru precum pare. În cele din urmă, întârzierea mintală la copii este o diagnoză și nu o sentință. Astăzi, urmează să explicăm ce înseamnă de fapt întârzierea mintală la copii, cum se manifestă și ce se poate de făcut.

Care sunt cauzele apariției întârzierii mintale la copii?

În primul rând, cauza întârzierii mintale la copii poate fi generată de unele tulburări în dezvoltarea sa constituțională, ce poate crea condiții pentru întârzierea în dezvoltarea fizică și, ulterior, în dezvoltarea psihică a copilului față de semenii lui.

În al doilea rând, diferite boli somatice pot crea riscul de dezvoltare a întârzierii mintale la copii.

În al treilea rând, este vorba despre afectarea sistemului nervos central. De obicei, acești copii au o capacitate de eficiență, atenție și memorie redusă semnificativ. Pot apărea probleme legate de învățarea cititului, scrisului și număratului.

Întârzierea mintală la copii: ce se întâmplă totuși?

Din păcate, întârzierea mintală la copii nu poate fi depistat după naștere. De regulă, părinții supraapreciază capacitățile copilului lor și nu observă nici chiar cele mai accentuate simptome în dezvoltarea acestei afecțiuni. Primele semne îngrijorătoare apar atunci când educatorii de la grădiniță sau profesorul remarcă incapacitatea copilului de a asimila materialul didactic.

Se întâmplă când întârzierea mintală la copii este pus pe seama mediului social din familie, însă, această afirmație este absolut greșită.

Întârzierea mintală la copii se poate manifesta prin întârzierea dezvoltări emoționale dar și intelectuale. În primul caz, dezvoltarea psihică a copilului nu corespunde cu vârsta lui intelectuală. În cel de-al doilea caz, copilul este supus timidităților și temerilor. El nu poate manifesta inițiative și cu dificultate leagă prietenii cu semenii lui.

Este de remarcat faptul că întârzierea mintală, în nici un caz nu trebuie să fie asociată cu retardul mintal. Un copil cu astfel de diagnostic este capabil să îndeplinească sarcinile care i se pun în față și percepe cu succes ajutorul care i se propune. În condițiile în care copilul este asistat la timp de medici, întârzierea mintală este corectată.

Întârzierea mintală la copii – ce înseamnă asta?

Cum depistăm întârzierea mintală la copii?

Doar după examinarea complexă a copilului poate fi stabilit caracterul și complexitatea bolii. Dacă părinții suspectă că copilul lor prezintă simptome de întârziere mentală, el neapărat trebuie să fie examinat de un psihoterapeut, patolog, psiholog, logoped.

Totodată, este necesar de a lua în calcul caracterul erorilor comise de el, fie că este vorba de inexactități matematice sau greșeli ortografice. De asemenea, este necesar de a examina gradul de dezvoltare motorie și tempoul activității sale.

Cum se tratează întârzierea mentală la copii?

Potrivit practicii în domeniu, în condițiile unei forme ușoare, întârzierea mintală la copii este corectată și tratată în totalitate. Copiii pot înregistra succese mari la școală.

Totodată, un factor foarte important este abilitatea părinților și a profesorilor de a înțelege că unele întârzieri pe care le manifestă copilul, nu sunt un indicator al lenei sale ci urmări caracteristice ale afecțiunii de care suferă și care pot fi depășite cu ajutorul unei abordări corespunzătoare. Anume din acest considerent este important de a începe tratamentul necesar și educația corespunzătoare cât mai devreme creând, totodată în familie, toate condițiile necesare copilului. Obligatoriu, copilul care manifestă asemenea afecțiune trebuie să fie înconjurat de dragoste. Dumneavoastră știți – în dragoste constă toate secretele fericirii pentru orice copil!