Alăptarea – este una dintre cele mai importante componente a unei dezvoltări complexe a bebelușului. De aceea, mama care alăptează trebuie să urmărească minuțios regimul său alimentar, în special în primele luni de viață ale nou-născutului.

Dieta pentru mamele care alăptează

Laptele mamei este cel mai benefic produs pentru sănătatea bebelușului, primind vitaminele și microelementele necesare. Este important însă să știți, că unele produse alimentare pot influența negativ starea de sănătate a micuțului. Alergie, colici, balonări, constipații, diaree – toate acestea pot fi provocate de laptele matern. Anume din acest motiv, specialiștii în alăptare fac apel către femei să introducă treptat în regimul alimentar câte un produs în primele luni de viață ale bebelușului și să urmărească atent, reacția copilului.

În prima perioadă, lista restricțiilor în alimentație este foarte mare, însă treptat puteți adăuga produse noi. Cât de repede veți putea reveni la regimul alimentar obișnuit (însă sănătos), depinde în mod individual de toleranța produselor de către bebeluș. De exemplu, unele mame, deja peste câteva săptămâni își permite tot ce le poftește sufletul, altele însă se confruntă cu o mulțime de probleme începând chiar cu primele zile de alăptare.

Totuși, specialiștii recomandă tuturor femeilor care alăptează să se conducă de regulile principale în alimentație. Acestea trebuie să renunțe la cafea și alte produse care conțin cofeină, produse cu un conținut mare de grăsimi, semifabricate, și desigur fast-food. Mai mult, în primele săptămâni după naștere trebuie să nu consumați fructe și legume proaspete, ci doar înăbușite, coapte sau preparate la abur. Vă propunem una din cele mai stricte, însă eficiente diete pentru mamele care alăptează:

În primele 10 zile după nașterea bebelușului puteți consuma:

  • mere coapte;
  • banane;
  • terciuri din ovăz, hrișcă, porumb, grâu, mei;
  • supă de post;
  • ceai verde, compot din fructe uscate, infuzie de măcieș;
  • unt până la15 gr. pe zi, ulei nerafinat (de floarea-soarelui, măsline, porumb)
  • carne fără grăsime

Dieta pentru mamele care alăptează

După 10 zile și până la 1 lună de viață a bebelușului adăugați treptat următoarele produse:

  •  produse lactate (brânză, lapte covăsit, chefir);
  •  pește copt sau preparat la abur;
  •  ouă
  •  pâine de secară, cu tărâțe;
  •  cartofi (fierți sau copți);
  •  paste făinoase în porții mici;
  •  cașcavaluri tari;
  •  legume fierte, înăbușite sau coapte (morcov, sfeclă, broccoli, ceapă, dovleac, bostănel);
  •  verdețuri uscate și proaspete (mărar, pătrunjel, frunză de dafin);
  •  fructe uscate (smochine, caise, prune), biscuiți, tartă Șarlotka, covrigi, pesmeți fără stafide;

În prima lună renunțați la următoarele produse:

  • lapte integral de casă sau din magazin;
  • bulion din carne (orice fel de carne);
  • stafide;
  • ceai negru și cafea;
  • smântână;
  • legume și fructe proaspete (cu excepția merelor coapte sau banane);
  • produse de patiserie din făină de categoria superioară;
  • băuturi alcoolice;

Începând cu prima lună și până în a treia adăugați treptat în regimul alimentar:

  • borș de post cu suc de tomate (sau roșii pasteurizate);
  • fructe și legume proaspete de sezon;
  • nuci, cu excepția fisticului și arahidelor;
  • carne (găină de casă, iepure, prepeliță, de vită);
  • băuturi din afine, coacăză, vișine;
  • smântână;
  • dulceață de casă (din vișine, mere, prune),

Începând cu a treia lună și până în a șasea lună adăugați treptat în regimul alimentar:

  • terciuri (de mei, orz);
  • miere
  • sucuri fresh (din morcov, dovleac, mere, sfeclă);
  • ceapă proaspătă;
  • condimente proaspete sau uscate: busuioc, cimbru, tarhon, melisa, oregano, țelina, mentă,;

Dieta pentru mamele care alăptează

Începând cu a șasea lună adăugați în regimul alimentar:

  • boboase;
  • fructe de mare;
  • usturoi; Începând cu a șasea lună, alimentația mamei care alăptează este suficient de diversă. Puteți consuma următoarele produse:
  • carne (de vită, de vițel, găină, iepure, prepeliță);
  • cereale (fulgi de ovăz, hrișcă, porumb, orez, grâu, mei, orz);
  • fasole și alte boboase;
  • fructe de mare;
  • legume (înăbușite, fierte sau coapte);
  • paste făinoase în porții mari;
  • cartofi (copți sau fierți);
  • ouă (de găină sau prepeliță);
  • cașcaval tare;
  • produse lactate: chefir, lapte covăsit, brânză (preferabil să o preparați în condiții casnice);
  • pâine de secară, cu tărâțe, de grâu un pic uscată;
  • fructe de sezon;
  • verdețuri;
  • ceapă;
  • nuci, cu excepția fisticului și arahidelor;
  • miere;
  • sucuri fresh, compoturi, ceai din ierburi.

Dieta pentru mamele care alăptează

În toată perioadă de alăptare sunt interzise următoarele produse:

  • conservele;
  • ciocolata;
  • toate prăjiturile, care conțin adaosuri;
  • ceai în pachețele;
  • înghețată;
  • margarină, maioneză, cașcavalul topit;
  • crupa de griș;
  • semifabricate (salamuri, crenvuști);
  • lapte condensat;
  • diverse concentrate și produse conservate;
  • băuturi dulci carbogazoase;
  • zahăr rafinat;
  • macaroane și cartofi în exces;
  • produse afumate, murături;
  • fast-food.