Fiecare culoare din lumea aceasta influenţează diferit asupra noastră, asupra psihicului nostru. Tocmai de aceea terapia prin culori este deseori folosită pentru tratamentul diferitor tulburări şi patologii. De exemplu, depresia. În schimb în dietologie culorile nu sunt folosite atât de des. Cu toate acestea, există o dietă disociată pe culori, care presupune consumul de alimente în funcţie de culoarea acestora. Ea ne poate ajuta să dăm jos până la zece kilograme într-o lună. Nu uitaţi totuşi că specialiştii nu recomandă dietele pentru mai mult de două săptămâni şi slăbirea atât de bruscă.
Dieta disociată pe culori: ce înseamnă aceasta?
Nutriţioniştii care au elaborat această dietă afirmă că diversitatea coloristică a farfuriei pune organismul într-o situaţie confuză şi el nu primeşte cantitatea necesară de energie. Alimentele sunt asimilate mai bine atunci când consumăm hrană de aceeaşi culoare. În aşa fel organismul se însănătoşeşte, iar silueta devine mai suplă. Este drept că ştiinţa nu a confirmat deocamdată această teorie. Nici date veridice despre utilitatea ei nu există. De altfel, nici despre inutilitatea ei.
Această dietă nu prevede limitări în cantitatea de alimente, în schimb, pe durata zilei trebuie să consumaţi doar produse de aceeaşi culoare. În ziua următoare – de altă culoare, şi aşa mai departe. Într-un cuvânt, nu mai poţi mânca orice îţi cade sub mână, de aceea un anumit efect poate fi vizibil.
Planul pe zile
Lunea albă
Puteţi mânca: caşcaval alb de tipul mozzarellei sau suluguni, brânză, cocos, orez, cartofi, ceai alb, ceapă, banane, lapte, varză, albuş de ou, sare, zahăr.
Suplimentar: peşte alb, frişcă, smântână, îngheţată (albă, desigur), paste, carne de pui şi fasole (albă), ţelină (rădăcină), scoici.
Marţea roşie
Puteţi mânca: roşii, carne de vită sau de viţeluş, fasole roşii, vin roşu, rodii, ardei gras roşu sau ardei iute, sucuri şi fructe roşii.
Suplimentar: deserturi roşii.
Miercurea verde
Puteţi mânca: ierburi aromate, tulpini de ţelină, varză de mare, frunze de salată, gulii, broccoli, ceapă verde, kiwi, castraveţi, ceai verde şi mere verzi.
Suplimentar: fasole păstăi, fistic, avocado, lime, mazăre verde, struguri verzi, limonadă tarhun.
Joia oranj
Puteţi mânca: cătină, bostan, mango, papaia, somon.
Suplimentar: piersici, caise uscate, portocale, icre roşii.
Vinerea violetă
Puteţi mânca: mure, struguri de culori închise, vinete, afine, ceapă mov, prune, coacăză neagră, tarhon.
Suplimentar: sfeclă, carne de berbec, ficat.
Sâmbăta galbenă
Puteţi mânca: ardei gras galben, gălbenuş de ou, ananas, porumb, miere, caşcaval galben, piersici, dovlecei, sucuri galbene.
Suplimentar: ceai negru slab, lămâie.
Duminică
Este ziua fără culoare (şi fără mâncare!). Puteţi bea doar apă minerală.
Notă: La dorinţă, culorile zilelor pot fi schimbate cu locurile. Şi, desigur, ca în orice dietă, dacă vreţi să slăbiţi, renunţaţi la alimentele prăjite, grase, făinoase şi dulciuri. Evitaţi extremele: chiar şi în timpul regimurilor organismul nu trebuie înfometat, doar atunci rezultatele vor fi vizibile, iar sănătatea nu va fi afectată.