Pentru multe procese vitale în organismul nostru (metabolismul, divizarea celulelor, activitatea musculară, etc.) sunt necesare vitaminele grupei B. Deficitul lor la începutul primăverii deseori este motivul unei dispoziții proaste, tristețe și oboseala excesivă.

Deficitului de vitamina B la început de primăvară

Din grupa vitaminelor B fac parte câteva oligoelemente, fiecare dintre care joacă un rol separat în activitatea organismului.

Funcția principală a vitaminelor B1 și B3 – participarea la transformarea alimentelor în energie.

Vitamina B2 influențează asupra stării pielii și podoabei capilare, ridică dispoziția, răspunde pentru metabolism.

Vitamina B4 este necesară pentru o memorie bună și nervi sănătoși.

Vitamina B5 stimulează regenerarea țesuturilor, de aceea este indispensabilă în tratarea arsurilor și cicatricilor. Mai mult, vitamina respectivă este importantă pentru sănătatea pielii și a părului.

Acidul folic (vitamina B9) este necesar pentru toate reacțiile biochimice din organism. În special, vitamina respectivă contribuie la o mai bună alimentare a celulelor cu oxigen (în comun cu vitamina B12 și C contribuie la descompunerea proteinelor și formarea hemoglobinei). Mai mult, această vitamină este necesară femeilor însărcinate pentru o dezvoltare sănătoasă a fătului.

Deficitului de vitamina B la început de primăvară

Pericolul deficitului de vitamina B

Din cauza alimentării neechilibrate, organismul nostru poate înregistra o insuficiență totală sau parțială a vitaminelor grupei B.

Simțiți o tristețe fără motiv și suferiți din cauza durerilor frecvente de cap? Includeți în regimul alimentar mai multe produse lactate (în special cașcavalul cu cheag tare), legume verzi, arahide, pește, ficat și lapte. Insuficiența vitaminelor grupei B în organism poate afecta metabolismul. De aceea includeți în regimul alimentar carne de vită și ficat. Dacă preferați bucătăria vegană, atunci orientați-vă la bucatele din conopidă și germeni de grâu și orz, consumați semințe și nuci.